Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nye fiskekvoter er godt nyt for danske fiskere

Forhandlingerne om næste års fiskekvoter i EU er endelig fastlagt, og både fødevareministeren og Danmarks Fiskeriforening glæder sig især over kvoterne for torsk.

ARKIVFOTO. Hvad der var spået som en kvotekrig om torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak, er endt som en stor sejr for Danmark.
ARKIVFOTO. Hvad der var spået som en kvotekrig om torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak, er endt som en stor sejr for Danmark.

Hvad der var spået som en kvotekrig om torskefiskeriet i Nordsøen og Skagerrak, er endt som en stor sejr for Danmark. EUs fiskeriministre blev torsdag morgen enige om næste års fiskekvoter i de europæiske farvande.

- Det er jo det store, årlige slag om næste års fiskeri, og noget af det allervigtigste for dansk fiskeri i år var at få lov til at fiske torsk bæredygtigt og at få fastsat nogle ordentlige kvoter for industrifiskeri for især brisling og sperling. Begge dele er lykkedes, så det er en kæmpestor sejr for Danmark, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Fiskekvoterne fastsætter en grænse for, hvor mange fisk de forskellige EU-lande har lov til at fiske på et år. EU-Kommissionen havde inden forhandlingerne lagt op til at reducere torskekvoterne med 20 procent og samtidig reducere antallet af fiskedage med næsten en fjerdedel. Et enigt Ministerråd gik imod reduktionen, og den er endt med ikke at blive gennemført. Den nye aftale betyder derfor, at danske fiskere kan bevare samme kvote som i år, hvis de til gengæld sikrer, at de får færre små torsk i nettet som bifangst.

- Det havde været et kæmpe rabalderslag og meget, meget alvorligt for de danske fiskere, hvis det var gået igennem. Nu har vi fået lov til at gå ind og sikre en mere bæredygtig måde at fiske på i stedet for bare bevidstløst at skrue ned for kvoterne, siger Mette Gjerskov.

Idéen med at reducere kvoterne for bestemte typer fisk er at sikre en ordentlig fiskebestand. Men Danmarks Fiskeriforening vurderer at torskebestanden, der især er stor i Nordsøen og Skagerrak, er gået frem med 35 procent. Derfor ville det ifølge fiskerne ikke give nogen mening at reducere kvoten, da de i da fald ville bliver nødt til at smide fangne torsk ud igen, hvilket fiskene alligevel ikke overlever.

Formand for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, var med i Bruxelles, hvor han fulgte med i forhandlingerne, og han er på de danske fiskeres vegne rigtig godt tilfreds med den nye aftale.

- Fornuften har sejret, og ministrene har fået vedtaget at lade være med reducere de havdage, vi må fiske i, og at lade være med at gennemføre den håbløst forældede plan om at reducere torskekvoten. Torskebestanden i de områder, vi fisker i, er høj, og derfor får vi mange torsk i vores net. En reduktion ville derfor have betydet, at vi ikke kunne fiske året rundt, og det ville have skadet fiskerne på deres indtjening, siger han.

De endelige kvoter for resten af fiskearterne skal EU fastsætte sammen med Norge i januar, så de ligger endnu ikke fastlagt. Torskekvoten er dog en af de vigtigste for Danmark sammen med tobiskvoten, som Svend-Erik Andersen håber på, ikke bliver ændret for meget. Den har nemlig i de foregående år sikret fiskeriet i Danmark en årlig omsætning på en halv milliard kroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.