Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nybagte vælgere er i sving på valgdagen i midtjysk kommune

Ikast-Brande Kommune har allieret sig med unge førstegangsvælgere, der skal bemande afstemningssteder.

Ikast-Brande Kommune har allieret sig med unge førstegangsvælgere, der skal bemande afstemningssteder.
Ikast-Brande Kommune har allieret sig med unge førstegangsvælgere, der skal bemande afstemningssteder.

Når borgerne i midtjyske Ikast-Brande Kommune tirsdag går til kommunal- og regionsvalg, er flere af kommunens unge med som hjælpere.

31 unge fra lokale uddannelsesinstitutioner har meldt sig som frivillige hjælpere - juniortilforordnede, som de kaldes - på syv af kommunens største afstemningssteder.

Her skal de eksempelvis hjælpe med at vise borgerne hen til stemmeborde, indberette stemmeprocenter og dele karameller ud til borgere, der står i kø.

En af de unge, der har meldt sig til opgaven, er 18-årige Mathilde Ravn Rasmussen.

»Jeg synes, det kunne være spændende at komme lidt bag om tingene og se, hvordan det foregår,« siger den unge handelsskoleelev.

Hun er selv førstegangsvælger og har tænkt sig at benytte sin stemmeret på valgdagen.

Formålet med de juniortilforordnede er netop at vise unge, hvordan demokratiet fungerer og få flere af deres jævnaldrende til at stemme.

Det forklarer Karen Ravn Bach, leder af kommunens valgsekretariat.

»Meningen er, at vi gerne vil have de unge til at interessere sig for demokrati, herunder de valghandlinger der afvikles.«

»Vi udstyrer på forhånd de unge med trøjer, hvor der står, de er »juniortilforordnede«. Det skulle også gerne have den effekt, at kammeraterne lægger mærke til det, og måske får det dem til at stemme,« siger Karen Ravn Bach.

Flere andre kommuner har også engageret unge som hjælpere på valgdagen.

Det gælder blandt andre Jammerbugt Kommune og Rudersdal Kommune.

De unge valghjælpere er bare en lille del af det store korps af hjælpere, der er i sving på valgdagen.

Kommunerne har allieret sig med tusindvis af valgtilforordnede og stemmeoptællere.

Eksempelvis har Københavns Kommune rekrutteret over 2000 valgtilforordnede og op mod 1000 frivillige til at tælle stemmer op, når valgstederne lukker klokken 20.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.