Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny tunnel mellem Helsingør og Helsingborg kan være på vej

Danske og svenske myndigheder skal de kommende tre år undersøge muligheden for ny brugerbetalt tunnel.

Muligheden for en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg skal undersøges.
Muligheden for en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg skal undersøges.

København. Måske bliver det i fremtiden muligt at tage toget eller køre i bil fra Helsingør til Helsingborg.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet igangsætter nemlig i samarbejde med svenske myndigheder en indledende strategisk analyse af en fast forbindelse mellem den danske og svenske by.

Det oplyser ministeriet på sin hjemmeside.

Det forventes at tage tre år at gennemføre analysen. Den skal blandt andet afprøve den økonomiske holdbarhed af projektet.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er positiv over for idéen.

- Det tegner til, at der er gode muligheder for at bygge og finansiere en fast HH-forbindelse med brugerbetaling, som man kender det fra Storebælt og Øresund.

- Det skal vi nu have undersøgt nærmere i en strategisk analyse sammen med svenskerne.

- Der er især gode perspektiver i en ren vejforbindelse, som ser ud til at have en solid business case. Efter svensk ønske undersøger vi også en baneforbindelse for persontog.

- Så må vi efterfølgende drøfte de forskellige modeller og risikodelingen med svenskerne, siger han i en pressemeddelelse.

En fast forbindelse kan øge tilgængeligheden og binde Øresundsregionens erhvervsliv og arbejdsmarkeder tættere sammen. Det vurderer ministeren.

- Det spændende ved en HH-forbindelse er netop, at projektet kan være med til at skabe vækst og velstand, uden at man tager midler fra andre gode projekter.

- Det synes jeg, er sund fornuft, og derfor er jeg glad for, at vi nu får belyst projektet nærmere, siger Ole Birk Olesen.

Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), ser store muligheder i en fast forbindelse.

- Jeg tror begge regeringer har fået øjnene op for det kæmpe potentiale, der ligger i at binde også den øverste del af Øresundsregionen helt tæt sammen, siger Benedikte Kiær i en pressemeddelelse fra kommunen.

Hun er desuden tilfreds med, at undersøgelsen også kommer til at indeholde en jernbaneforbindelse.

Den strategiske analyse ligger i forlængelse af en indledende dansk-svensk undersøgelse om rejsende og transporter over Øresund.

Sidste år skrev Ingeniøren, at samfundet vinder 27 milliarder kroner netto med en tunnel.

Det viste en analyse, som konsulenthuset Incentive har udført for Helsingborg Kommune og HH-gruppen, som arbejder for en fast forbindelse mellem de to byer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.