Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny lov vil stoppe overvågning af byrådsmedlemmers mail

Med et nyt lovforslag ønsker regeringen at sikre, at folkevalgte kan holde skreven kommunikation fortrolig.

København. Det skal ikke være muligt at overvåge byråds- og regionsmedlemmers interne kommunikation.

Det mener regeringen, der onsdag fremsætter et lovforslag, der skal forhindre, at en kommune, en region eller andre folkevalgte i nogle situationer har ret til at gå ind i folkevalgtes mail eller sms'er.

Lovforslaget fremsættes onsdag, og stilles efter der har været eksempler på, at byrådsmedlemmer er blevet overvåget.

Det oplyser økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- Vi har set, at borgmestre har bedt en ansat om at gennemgå byrådsmedlemmers mail uden at have spurgt om lov. Det er endda sket, hvor medlemmet har været imod. Det vil vi nu forbyde.

- I dag kan lokalt folkevalgte risikere at blive kigget over skulderen, når de overvejer et nyt politisk tiltag, eller når de forsøger at samle flertal for et forslag. Det er uholdbart, når vi ellers har et velfungerende demokrati i Danmark, siger ministeren.

Med lovforslaget bliver der lavet en undtagelse fra reglerne i persondataloven for de mails og sms-beskeder, som byråds- eller regionsrådsmedlemmer sender fra en mail eller en mobil, som kommunen eller regionen har stillet til rådighed.

De vil fremover ikke være omfattet af den adgang til at gennemgå oplysninger, som en dataansvarlig, det vil her sige kommunen eller regionen, ellers kan have i medfør af persondataloven.

Det er planen, at loven skal træde i kraft den 1. januar 2018.

Der vil efter årsskiftet blive taget højde for, at persondataloven er foreslået ophævet som en følge af det netop fremsatte forslag til databeskyttelseslov.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.