Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny forskning kan hjælpe ti procent ud af kontanthjælp

Forskere erklærer nu, at de ved, hvad der rent faktisk kan hjælpe svage kontanthjælpsmodtagere i job.

Jobcentrene har indtil nu ikke haft sikker, forskningsbaseret viden om, hvad der skal til for at få de svageste kontanthjælpsmodtagere i job, lyder det fra forskere bag ny undersøgelse. Men den viden kommer nu, lover de. Arkivfoto. Free/Www.colourbox.com
Jobcentrene har indtil nu ikke haft sikker, forskningsbaseret viden om, hvad der skal til for at få de svageste kontanthjælpsmodtagere i job, lyder det fra forskere bag ny undersøgelse. Men den viden kommer nu, lover de. Arkivfoto. Free/Www.colourbox.com

København. Bestræbelserne på at få de svageste kontanthjælpsmodtagere i arbejde har alt for længe været baseret på mavefornemmelser og den enkelte sagsbehandlers eget skøn.

Men sådan behøver det ikke være længere, lyder det fra forskerne bag en storstilet undersøgelse. De har gennem fire år undersøgt mere end 4000 såkaldt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.

Aktivitetsparat er systemets betegnelse for de kontanthjælpsmodtagere, der ikke vurderes at kunne bestride et job nu og her.

Og indtil videre har det altså været småt med sikker viden om, hvad der skal til for at hjælpe dem i job, fortæller forskningschef Charlotte Hansen fra Væksthusets Forskningscenter.

Hun har sammen med professor Michael Rosholm fra Aarhus Universitet stået i spidsen for projektet.

Charlotte Hansen betegner selv resultaterne som "helt vildt banebrydende nyt".

- Vi har fundet nogle parametre, som har helt klar sammenhæng med job. Nu ved vi faktisk, hvad der er væsentligt, jobcentrene fokuserer på, siger hun.

- Ud fra de samlede analyser, vi indtil videre har i projektet, er vores bedste bud, at man vil kunne reducere antallet af udsatte kontanthjælpsmodtagere med ti procent.

Forskerne er kommet frem til syv punkter, jobcentrene skal sætte ind over for. Et af dem, Charlotte Hansen fremhæver, er, at kontanthjælpsmodtagerne skal lære at "mestre" deres helbredsproblemer.

- Der er jo masser af mennesker på det danske arbejdsmarked, der for eksempel har kroniske lidelser.

- Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man ikke kan arbejde. Men det betyder sindssygt meget, at man selv kan finde ud af sine skånebehov.

Blandt de andre parametre, som forskerne er nået frem til, er viden om arbejdsmarkedet og troen på rent faktisk at kunne bestride et job.

Charlotte Hansen opfordrer politikerne til at sikre, at forskningsresultaterne nu bliver til virkelighed over hele landet.

- Det er helt åbenlyst, at man kan spare penge og hjælpe mange kontanthjælpsmodtagere, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.