Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny aftale skal sende mere dansk økologi til Kina

Det bliver lettere og billigere for danske økologiske virksomheder at begynde at sælge varer i Kina.

Arkivfoto: Karen Hækkerup direktør for Landbrug og Fødevarer.
Arkivfoto: Karen Hækkerup direktør for Landbrug og Fødevarer.

Indtil nu har det været en omstændelig affære, når danske økologiske fødevareproducenter vil sælge deres varer i Kina.

Men en ny aftale, som onsdag er indgået ved en officiel ceremoni i Beijing, vil lette besværet for de danske virksomheder.

Det kan øge den danske eksport af økologiske varer til Kina, lyder det fra landbrugets organisation Landbrug & Fødevarer.

»Der er ingen tvivl om, at vi nu kan få langt flere producenter ind på det kinesiske marked. Det har ellers været svært indtil videre.«

»Det er glædeligt, ikke mindst fordi vi kan se, at kineserne er ved at få øjnene op for økologiske produkter,« siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Hun er en del af den danske delegation af erhvervsfolk, der er med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et officielt besøg i Kina.

I forbindelse med besøget indgås aftale om et omfattende arbejdsprogram mellem danske og kinesiske myndigheder - herunder omkring godkendelse af økologiske fødevarer i Kina.

Som det ser ud nu, er kun fem danske virksomheder godkendt til at sende økomærkede varer til Kina. For at blive godkendt kræver det blandt andet et besøg af kinesiske myndigheder på virksomheden i Danmark.

Med aftalen forsvinder det krav, så danske myndigheders kvalitetsstempel af fødevareproducenterne er tilstrækkeligt.

I Økologisk Landsforening kalder markedschef Helene Birk aftalen et vigtigt gennembrud.

»Økologisk fødevareeksport til Kina er i dag et utroligt omfattende arbejde, som kun de færreste økologiske virksomheder har ressourcerne til at kaste sig over.«

»Det vil åbne døren for en række økovirksomheder, der længe har været interesserede i at eksportere til Kina, men for hvem det har været for omkostningsfuldt og ressourcekrævende en opgave,« siger Helene Birk.

De danske virksomheder, som i kan eksportere økologiske varer til Kina, er de tre mejerier Arla Foods, Thise Mejeri og Them Mejeri samt Nature DK og Fynbo Food.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.