Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny aftale: Nu skal friskoler under skrappere tilsyn

Myndighederne skal holde bedre hånd i hanke med oprettelsen af nye friskoler som følge af ny aftale.

Det skal i forbindelse med den ny aftale undersøges, om det er muligt at udelukke bestemte personer fra at have ansættelse på en friskole.
Det skal i forbindelse med den ny aftale undersøges, om det er muligt at udelukke bestemte personer fra at have ansættelse på en friskole.

Med et bredt flertal bag sig har regeringen lukket en politisk aftale om at skærpe tilsynet med friskoler.

Det oplyser undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen skal blandt andet øge kontrollen, når nye frie grundskoler oprettes. Derudover er parterne blevet enige om 10 tiltag til at skærpe tilsynet med eksisterende friskoler samt regelændringer.

Partierne bag aftalen vil blandt andet forbyde anonyme donationer på over 20.000 kroner til friskoler, samt have foretaget flere uanmeldte besøg fra tilsynsmyndighederne.

Det skal ligeledes undersøges, om det er muligt at udelukke bestemte personer fra at have ansættelse på en friskole.

Aftale-teksten fremhæver et eksempel med en lærer eller anden person på skolen, som i sit tidligere virke har ytret støtte til terrorisme eller lignende forhold.

Partierne vil også have en whistleblower-ordning, hvor ansatte kan indberette "bekymrende forhold" eller lovovertrædelser anonymt.

Et andet af initiativer er, at det skal være muligt at lukke en friskole, uden at den har været sat under et særligt skærpet tilsyn først, sådan som det er praksis i dag.

Aftalen kommer efter historier i pressen om muslimske friskoler heriblandt en historie i avisen Berlingske om fund af undervisningsmateriale om jihad på arabisk på friskole i Nordvest-kvarteret i København.

De lovforslag, der nødvendige for at gennemføre tiltagene, vil ifølge aftalen blive fremsat i januar. Forslaget vil indeholde en såkaldt solnedgangsklausul.

Det vil i dette tilfælde betyde, at initiativer bortfalder i 2029, hvis en forlængelse ikke vedtages.

Der er sat fem millioner kroner af årligt til de mere omfattende tilsynsordninger.

»Hvis man vil opdage de relativt få eksempler på fri- og privatskoler, der ikke lever op til loven, så er man nødt til at komme, når de mindst venter det,« siger Jacob Mark, der er undervisningsordfører for SF.

»Alt i den her aftale er godt. Og vi var gerne gået skridtet videre på bestemte områder,« lyder det fra Jacob Mark.

Alle partier i Folketinget undtagen Enhedslisten og Alternativet står bag aftalen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.