Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu ryger endnu flere flygtninge under fattigdomsgrænse

21.000 personer, hovedsageligt flygtninge, må fra fredag nøjes med at modtage et beløb, der svarer til SU.

Arkivfoto: Asylcenteret i Næstved
Arkivfoto: Asylcenteret i Næstved

Regeringens nye, markant lavere ydelse til flygtninge sender fredag ifølge Jyllands-Posten med ét slag det hidtil største antal borgere ned under den tidligere officielle fattigdomsgrænse.

Det vurderer professor Torben M. Andersen. Han var formand for Ekspertudvalget for Fattigdom, som for tre år siden lavede forarbejdet til Danmarks første officielle fattigdomsgrænse.

Fattigdomsgrænsen blev indført af S-R-SF-regeringen i 2013, men afskaffet af V-regeringen i fjor.

Fra 1. juli bliver anslået 21.000 personer, fortrinsvist flygtninge, sat ned fra kontanthjælp til integrationsydelse. Ydelsen svarer til en SU.

I forvejen er op mod 24.000 nyankomne flygtninge siden september i fjor anbragt på ydelsen.

- Integrationsydelsen sender et rekordstort antal personer ned under fattigdomsgrænsen. Det er et politisk spørgsmål, hvordan man ser på det, men bevægelsen er ganske betydelig, siger Torben M. Andersen til Jyllands-Posten.

En enlig flygtning vil eksempelvis i fremtiden få en månedlig disponibel indkomst på 5900 kroner efter skat og inklusiv boligtilskud. Fattigdomsgrænsen ville ligge på 9000 kroner, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Et par med to børn kommer ifølge analysen knap 1700 kroner under grænsen.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, afviser enhver snak om fattigdom. Han pointerer, at integrationsydelsen kun er ét af de værktøjer, der skal få flere i job.

For eksempel indføres nu også den såkaldte integrationsgrunduddannelse, IGU, hvor arbejdsgivere kan ansætte flygtninge til en lavere, elevlignende løn.

- Hvis du kan arbejde, skal du ikke sidde parkeret på en overførsel fra staten, men ud på arbejdsmarkedet, siger Marcus Knuth til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.