Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nu er de nye asylstramninger vedtaget

Den såkaldte smykkelov og en række andre asylstramninger er vedtaget i Folketinget.

Mette Gjerkov (S) i samtale med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) under debatten i dag.
Mette Gjerkov (S) i samtale med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) under debatten i dag.

Myndighederne kan fremover beslaglægge flygtninges genstande, og retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse udskydes fra et til tre år.

Det er blot nogle af de asylstramninger, som et flertal i Folketinget tirsdag har vedtaget.

Blå blok anført af Venstre-regeringen stemte sammen med Socialdemokraterne for pakken af asylstramningerne, som hører under lovforslaget med navnet L87.

Lovforslaget har medført, at regeringen har været på overarbejde både nationalt og internationalt, hvor især det såkaldte smykkeforslag har vakt opsigt. Også stramningerne af reglerne for familiesammenføring har skabt heftig debat.

Så sent som mandag var udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i Bruxelles for at svare på spørgsmål fra medlemmer af EU-Parlamentets borgerrettighedsudvalg om stramningerne.

Smykkeforslaget er blevet "præciseret" flere gange efter kritik. I det oprindelige udspil fra regeringen kunne myndighederne beslaglægge værdier for over 3000 kroner, men det er blevet opjusteret til 10.000 kroner per person.

Desuden blev det tilføjet, at personlige genstande med en særlig affektionsværdi ikke vil blive konfiskeret - uanset værdien. Det betyder, at asylansøgere vil kunne beholde for eksempel vielsesringe, forlovelsesringe, familieportrætter og hæderstegn.

Tirsdagens tredjebehandling af lovforslaget førte til en flere timer lang debat blandt partierne.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, skulle igen ud i en forsvarstale.

- Regeringen ønsker ikke at tage folks smykker. De har per definition affektionsværdi, understregede han flere gange.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har undervejs i forløbet om L87 kaldt lovforslaget "det mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien".

Kristian Jensen forsikrede mandag i EU-regi, at Danmark fortsat vil leve op til alle internationale konventioner, hvilket ellers både Institut for Menneskerettigheder, Advokatrådet og en stribe andre organisationer betvivler.

Selv om Socialdemokraterne er det eneste parti fra rød blok, som stemte for stramningerne, så er det ikke sket uden problemer. En række socialdemokrater i folketingsgruppen er lorne ved stramningerne.

Tre socialdemokrater - tidligere minister Mette Gjerskov samt Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen - meddelte mandag, at de ville trodse partilinjen og stemme imod.

Facit for tirsdagens afstemning: 81 stemte for og 27 imod lovforslaget. Én stemte hverken for eller imod.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.