Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Nord Stream 2 fanger Danmark mellem udenrigspolitik og miljø

Hvis Danmark siger nej til en russisk gasledning, kan det ramme miljøet og skibenes sikkerhed.

Danmark kan blive tvunget til at prioritere mellem miljø og udenrigspolitik i forbindelse med Nord Stream 2, skriver Jyllands-Posten. Reuters/Handout
Danmark kan blive tvunget til at prioritere mellem miljø og udenrigspolitik i forbindelse med Nord Stream 2, skriver Jyllands-Posten. Reuters/Handout

København. Den russiske gasledning Nord Stream 2 kan tvinge Danmark ud i et dilemma mellem udenrigspolitiske interesser og hensyn til miljøet. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.

Et bredt flertal i Folketinget støtter en lov, der vil gøre det muligt for udenrigsministeren at blokere gasledningen, hvis han skønner, at politiske grunde taler imod den.

I den aktuelle sag er der politisk modvilje mod at hjælpe Rusland til at styrke sit greb yderligere om Europas energiinfrastruktur.

Men hvis Danmark går den vej, kan selskabet som modtræk vælge en anden linjeføring nord om Bornholm. Det kan bringe rørledningen helt ud af dansk farvand, og dermed uden dansk mulighed for at blokere projektet.

Det vil imidlertid øge risikoen for miljøet. Det fremgår af et notat fra Energistyrelsen fra 2009, der beskriver undersøgelserne i forbindelse med den første Nord Stream-gasledning, der blev etableret i 00'erne.

- Både de svenske og de danske søfartsmyndigheder var betænkelige ved en linjeføring så tæt på den befærdede skibsrute mellem Bornholm og Sverige, skrev styrelsen dengang.

- Den ruteføring ville desuden medføre en del havbundsintervention og ville komme i nærheden af Natura 2000-områder (særligt udpegede naturbeskyttelsesområder, red.).

Når de oplysninger på ny er relevante, skyldes det, at det Kreml-kontrollerede selskab for få uger siden begyndte at undersøge en ny linjeføring.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.