Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Misbrugsekspert savner fokus på hashens bivirkninger

Tirsdag er der konference om hash på Christiansborg. Der er blandt andet fokus på hash som medicinsk produkt.

Der er hamp på programmet tirsdag på Christiansborg. Scanpix/Mikal Schlosser
Der er hamp på programmet tirsdag på Christiansborg. Scanpix/Mikal Schlosser

København. Det kommer næppe til at dufte af hash på Christiansborg tirsdag.

Men den rets- og kriminalpolitiske tænketank Forsete holder konference om hash, så debat om hash kommer der til at være rigeligt af.

Cannabis, som er en fællesbetegnelse for hash og marihuana, kan være effektiv som medicin, lyder det fra en overlæge. Den kan være skadelig for hjernen, siger Dansk Folkeparti. Og sådan deler hash vandene.

På konferencen med navnet "Hash - reguleret legalisering?" skal fordele og ulemper ved hash diskuteres.

Henrik Rindom, der er overlæge i psykiatri ved Hvidovre Hospital og misbrugsekspert, peger på, at cannabis til medicinsk forbrug er givtigt i en række tilfælde.

- Den hjælper ved spasmer hos sklerosepatienter. Cannabis er effektiv mod kvalme under kemoterapi, og den er god ved forskellige former for smertebehandling, siger han.

Til gengæld peger han på, at de negative effekter ikke er blevet dyrket nok. På den front skal der forskes mere.

- Jeg skal ikke betvivle, at cannabis har en gunstig effekt på en række sygdomstilfælde.

- Vi hører dog ikke om skadevirkningerne. Der er i øjeblikket en promovering af cannabis som medicinsk produkt, men lægeligt set har vi et problem ved, at vi ikke kender nok til bivirkningerne, siger Rindom.

Dansk Folkeparti er med på, at cannabis kan have positive effekter som behandlingsmiddel.

Men stoffet skal styres benhårdt af lægepersonale, mener gruppeformand Peter Skaarup. DF vil ikke være med til at legalisere hash, siger han.

- Der er en risiko for at brede forbruget ud til flere end i dag. Det ville være forkert. Hash er dybt skadeligt for hjernen og kan give psykoser, siger han.

På den front er regeringspartiet Liberal Alliance uenig med DF.

- Man skal ikke straffe offerløs kriminalitet. I min verden er man ikke kriminel, fordi man nyder en joint, siger Christian Egelund, politisk ordfører hos LA.

Hos Landbrug & Fødevarer håber man på, at dyrkelse af hampplanten, hvor hash og marihuana udspringer fra, tager til.

Hamp kan også bruges som byggematerialer, tøj og kosmetik, siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt. Så der er et potentielt stort marked for landmændene.

- Det positive vil være, at det giver arbejdspladser, vækst og udvikling i Danmark, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.