Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ministre vil give frivillige længere snor fremover

Mulighederne for at udføre frivilligt arbejde uden at blive trukket i dagpenge eller efterløn skal udvides.

Frivillig Jytte Zangenberg læser højt for to børn fra børnehaven, der sidder og tegner. Scanpix/Keld Navntoft
Frivillig Jytte Zangenberg læser højt for to børn fra børnehaven, der sidder og tegner. Scanpix/Keld Navntoft

Det skal i højere grad være muligt for dagpengemodtagere og efterlønnere at påtage sig frivilligt arbejde uden at blive trukket i offentlige ydelser.

Sådan lyder beskeden fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og socialminister Mai Mercado (K).

De lufter i avisen Danmark et nyt udspil, der skal forhindre, at man bliver straffet for at udføre frivilligt arbejde.

Udspillet er inspireret af en forsøgsordning, hvor man tillod efterlønnere at arbejde på eksempelvis et plejehjem eller i en fitnessforening i op mod 15 timer om ugen. For dagpengemodtagere bliver grænsen 10 timer.

»Erfaringerne fra det forsøg er gode. Inden blev det diskuteret, om det ville fortrænge folk fra det almindelige arbejdsmarked.«

»Den myte er nu blevet slået i jorden. Hvis offentlige institutioner bruger frivillige i stedet for at ansætte en pædagog eller en hjemmehjælper, rammer det kernevelfærden, men det er bare ikke det, der sker.«

»Det interessante er, at den enkelte får et bedre liv, fordi man føler, at man kan bidrage med noget«, siger Troels Lund Poulsen til avisen.

I fagbevægelsen er man dog skeptisk over for idéerne. LO mener, at det frivillige arbejde forlænger perioden, hvor en dagpengemodtager er arbejdsløs.

Og hos 3F er man bange for, at frivillige udkonkurrerer dem i lønnede job.

Det er vigtigt at få sat nogle rammer op, inden det eksploderer.

»Vi har for eksempel set, at det er løbet løbsk i frikommunerne, hvor frivillige går ind på kommunernes institutioner og laver almindeligt arbejde«, siger Ellen K. Lykkegaard, der formand for den offentlige gruppe i 3F, til avisen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.