Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ministre bryder egne løfter gang på gang

Trods en massiv kritik fra Folketingets formand bryder ministre løfter om høringsfrister.

Stik imod regeringsgrundlaget – og trods hård kritik fra Folketingets formand – fortsætter flere af regeringens ministre med at bryde egne løfter om god regeringsførelse.

Berlingske har gennemgået de 85 lovforslag, som er sendt i høring af ministerier siden september. I hvert femte tilfælde er der givet under ti arbejdsdage i svarfrist. Det ligger langt under de fire uger, man har som pejlemærke, og som af eksperter betragtes som et »minimumskrav.« I mange tilfælde har høringsfristen været under fem arbejdsdage.

»Det er sørgeligt og uanstændigt. Ofte påpeges der deciderede fejl i lovgivningen i høringsfaser, og hvis man så ikke giver ordentlige frister, afskærer man sig jo fra demokratiet og dets muligheder og risikerer lovsjusk,« siger professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen.

Skatteministeriet har siden september givet høringsparterne 8,3 arbejdsdage i gennemsnit – i flere tilfælde har man blot givet tre arbejdsdage til at komme med svar. Netop derfor indeholder høringssvar fra november stribevis af protester fra blandt andet Advokatsamfundet og Kommunernes Landsforening, der kalder det »uforståeligt og uacceptabelt«, at en konkret høringsfase om et »kompliceret og vidtrækkende« lovforslag var »ekstremt kort«.

»Nogle lovforslag er på flere hundrede sider, og vi kan simpelthen ikke nå at sætte os ind i stoffet på så kort tid. Det er et stort demokratisk problem,« siger generalsekretær i Advokatsamfundet Torben Jensen.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) mener, der kan være forhold som den travle finanslovsproces, der gør det svært at leve op til løfterne om acceptable høringsfaser.

»Når det så er sagt, må vi erkende, at vi ikke lever op til de målsætninger, vi selv har. Det vil vi selvfølgelig arbejde målrettet på at forbedre. Det skal der ikke være tvivl om,« siger han.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er enig i, at der kan opstå situationer, hvor man må gå på kompromis med fristerne:

»Men det godtgøres her, at det skal blive bedre, og det regner jeg med, at alle anstrenger sig for. Jeg er glad for, at skatteministeren erkender, at han i særklasse har haft nogle eksempler med for korte frister.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.