Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ministerium beskyldes for urent trav

Skattesagskommissionen kommer med al sandsynlighed til at undersøge den pludselige nyfortolkning af skattereglerne, som skete under Stephen Kinnocks skattesag.

Skatteministeriet bliver kritiseret for sin rolle under Skats behandling af statsministerparret Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skattesag sommeren 2010. Og den igangværende skattesagskommission kommer formentlig til at undersøge Skats pludselige nyfortolkning af skattereglerne i 2010.

Det sker, efter at Berlingske i går kunne fortælle, at Skatteministeriet midt under sagsbehandlingen af Kinnocks sag annullerede et flere år gammelt krav om, at personer i Kinnocks situation højst må have opholdt sig to-tre år ude af Danmark for at undgå dansk skattepligt. Kinnock havde på det tidspunkt boet og arbejdet mindst seks år i udlandet og var dermed blevet skattepligtig, hvis skattemyndighederne sommeren 2010 ikke havde sløjfet det krav. På et møde den 30. august 2010 – altså godt to uger før Kinnocks endelige afgørelse lå klar – var tre embedsmænd fra Skatteministeriet og tre embedsmænd fra Skat København enige om at stryge det årelange krav om et maksimalt ophold i udlandet på to-tre år.

Men embedsmændene fra Skatteministeriets departement må på ingen måde påvirke et konkret sagsforløb, lyder kritikken. Det er dybest set det, den igangværende skattesagskommission handler om.»Min umiddelbare vurdering er, at embedsmændene er gået for langt,« konstaterer Claus Haagen Jensen, professor i offentlig ret ved CBS, om praksisændringen.Claus Haagen Jensen har ellers været en af de største kritikere af det forløb, som især har kastet mistanke om magtmisbrug på Venstres tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

»Men det er lige meget, om pilen peger den ene eller den anden vej. Embedsmændene i Skatteministeriet må ikke påvirke forløbet. Det er min opfattelse, at de her er gået længere, end de må.«På spørgsmålet om, hvor alvorlige de nye oplysninger om ændring af retspraksis er, svarer Claus Haagen Jensen:»Der er ingen tvivl om, at hvad enten embedsmændene er gået for langt til den ene eller anden side, er det alvorligt. Jeg kan ikke gradbøje alvorligt i denne sammenhæng.«

Lektor: Over stregen

Lektor Thomas Rønfeldt, fagansvarlig for skatteret ved Aalborg Universitet, udtalte i går, at Skatteministeriet som minimum burde have orienteret offentligheden og især de eventuelt berørte skatteydere om, at man ændrede praksis. Han går nu skridtet videre og siger, at Skatteministeriet med den nye fortolkning af skattereglerne gik over stregen.

»Selv om Skatteministeriet givet vil sige, at det blot vejleder Skat København, mener jeg, at det med det møde og praksisændringen kan komme til at se ud, som om ministeriet optræder i en sagsbehandlerrolle. Dermed overtræder embedsmændene fra Skatteministeriet den kompetencefordeling, som de selv har været med til at definere, fordi de kommer til at påvirke, om sagsbehandlingen skal gå den ene eller anden vej,« siger Thomas Rønfeldt.I skatteforvaltningsloven fremgår det netop, at skatteministeren – og dermed også Skatteministeriets departement – ikke må blande sig i konkrete skatteafgørelser.

Skatteministeriet argumenterede i går for, at man var nødt til at ændre fortolkningen i tidligere skatteafgørelser, fordi man fandt ud af, at den var forkert. Derfor ændrede ministeriet også i ligningsvejledningen. Og Skatteministeriet oplyser kun offentligheden om ændret retspraksis i domstolsafgørelser, ikke i ligningsvejledninger, lød forklaringen.»Under alle omstændigheder burde embedsmændene fra Skatteministeriet ikke have siddet med til det møde, fordi de er med til at vedtage, at man ændrer praksis. På den måde sørger man jo netop for, at der ikke kan komme en domstolsafgørelse. Nu må skatteyderne selv finde ud af, at der er sket en praksisændring,« siger Thomas Rønfeldt.Han vurderer, at de nye oplysninger bør indgå i den igangværende undersøgelseskommissions arbejde:»Man må forvente en stillingtagen til dette punkt.«

Røre på Christiansborg

I går skabte de nye oplysninger om praksisændringen røre på Christiansborg. Lidt forenklet kan man sige, at rød blok har en interesse i, at skattesagen handler om, at stærke kræfter i Venstre uretmæssigt forsøgte at få ram på Thorning og Kinnock og måske endda lækkede deres personlige skatteafgørelse til medierne, mens blå blok ikke vil være ked af, at sagen kommer til at handle om, at Thorning og Kinnock blev favoriseret af Skat København.

Helt som forventet krævede Dansk Folkeparti i går en redegørelse om, hvorfor Skat pludselig ændrede praksis, og opfordrede undersøgelseskommissionen til at granske praksisændringen. Og helt som forventet forsøgte Socialdemokraterne at fjerne fokus fra, om Kinnocks afgørelse er korrekt.»Det centrale i denne sag er, om man fra politisk side har forsøgt at påvirke sagsbehandlingen.

Det er det, skattesagskommissionen skal undersøge, og i den forbindelse betyder selve afgørelsen ikke noget,« sagde retsordfører Ole Hækkerup (S).Politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell betonede over for Berlingske Nyhedsbureau, at skattesagen fuldstændig kan ændre karakter, hvis der er politiske undertoner bag skattemedarbejdernes indgreb:»Derfor er oplysningerne meget alvorlige, men hvor alvorlige de er, finder vi først ud af, når de implicerede medarbejdere er blevet afhørt af skattesagskommissionen.«Skattesagskommissionens formand, landsdommer Lars E. Andersen, oplyser, at kommissionen med al sandsynlighed vil belyse den pludselige praksisændring, som blev bragt frem i Berlingske i går.»Vi kan godt få de ting belyst, netop fordi vi også skal se på, hvad der har været af møder, og hvad der er blevet sagt på disse møder.

På den måde er det relevant. Men jeg skal passe vældig meget på med, hvad jeg siger, for jeg skal forholde mig neutral,« siger Lars E. Andersen.På spørgsmålet om, hvorvidt han selv var bekendt med, at Skat midt under sagsbehandlingen fjernede et mangeårigt krav, som gjorde, at Kinnock ikke blev skattepligtig, svarer kommissionsformanden:»Det vil jeg ikke kommentere. Men jeg kan dog sige, at vi er ret velorienterede og også selv kan skatteret.«Skatteministeriet udsendte i går en pressemeddelelse, hvor man forsøgte at sige, at der ikke så meget var tale om en ændring af fast praksis, »men om en rettelse af fejl i ligningsvejledningen«. Ministeriet beklagede fejlen og gjorde berørte skatteydere opmærksom på, at de kan få deres sag genoptaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.