Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister vil tøjle stigende brug af Kammeradvokaten

Innovationsminister opfordrer alle ministerier til at bryde den særstatus, som statens faste advokat har.

Arkivfoto: Nu er det slut med kun at bruge Kammeradvokaten. Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der har sendt et hyrdebrev med samme opfordring til samtlige ministerier.
Arkivfoto: Nu er det slut med kun at bruge Kammeradvokaten. Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der har sendt et hyrdebrev med samme opfordring til samtlige ministerier.

Nu er det slut med kun at bruge Kammeradvokaten.

Sådan lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), der har sendt et hyrdebrev med samme opfordring til samtlige ministerier.

Det skriver Politiken.

Opfordringen kommer, efter at nye tal fra Moderniseringsstyrelsen viser, at statens udgifter til Kammeradvokaten fortsætter sin stejle stigning. Fra 2009 til 2016 er udgifterne steget fra 230 til 426 millioner kroner.

Statens advokat, Kammeradvokaten, har i årevis reelt haft monopol på statens juridiske opgaver.

De seneste år har flere partier, inklusive Venstre, presset på for et monopolbrud. Men intet er sket.

»Vi har i dag en kammeradvokatordning, der ikke ligefrem er udsat for en sund konkurrence og med et forbrug, der stiger hvert år,« skriver Sophie Løhde i en e-mail til Politiken og fortsætter:

»Derfor er der al mulig grund til, at vi i staten har større fokus på vores indkøb af advokatbistand. Det her er ikke godt nok i dag.«

I brevet skriver ministeren med henvisning til kammeradvokataftalen fra 2015, at hun vil »opfordre til, at det i de enkelte ministerier overvejes, om aftalens muligheder for at indkøbe advokatbistand uden for kammeradvokataftalen kan benyttes i højere grad.«

Hos advokaternes brancheforening, Danske Advokater, anerkender man Løhdes opfordring til ministerierne.

»Det er klart, at når man er oppe at bruge så store summer, giver konkurrenceudsættelse mening, så staten kan konstatere, om den får det bedst og billigst hos Poul Schmith eller hos andre,« siger direktør i Danske Advokater Paul Mollerup.

Advokatfirmaet Poul Schmith er statens faste advokat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.