Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister vil stoppe al kastration af svin

Fødevareminister Dan Jørgensen har sammen med en række EU-lande indgået en aftale om at stoppe al kastration af smågrise og nedbringe antallet af halekuperinger.

ARKIVFOTO: Fødevareminister Dan Jørgensen har sammen med en række EU-lande indgået en aftale om at stoppe al kastration af smågrise og nedbringe antallet af halekuperinger.
ARKIVFOTO: Fødevareminister Dan Jørgensen har sammen med en række EU-lande indgået en aftale om at stoppe al kastration af smågrise og nedbringe antallet af halekuperinger.

Danmark har netop sammen med Tyskland, Sverige og Holland indgået en aftale om at stoppe al kastration af smågrise og nedbringe antallet af halekuperinger væsentligt.

Det skriver bt.dk.

Aftalen blev underskrevet onsdag eftermiddag på en international konference for svinevelfærd i DGI-byen i København og skal tvinge EU-kommissionen til at stramme reglerne i hele Europa.

Som vært for konferencen vurderer fødevareminister Dan Jørgensen (S), at aftalen med landbrugsministrene fra de tre lande kan blive et gennembrud for bedre svinevelfærd i de lande, som dansk landbrug konkurrerer med.

»Det er godt, at tyskerne er med. De er vores største eksportmarked. Dette her kunne slet ikke lade sig gøre uden dem,« siger han til bt.dk og tilføjer, at det virkelig batter noget, når fire lande går sammen om at lægge pres på EU.

400 forskere, politikere og repræsentanter for dyreværnsorganisationer deltager i konferencen, der slutter torsdag.

Aftalen lægger op til, at det med udgangen af 2018 skal være slut med at kastrere smågrise uden bedøvelse i hele EU.

For fire år siden blev det et lovkrav i Danmark, at landmænd skal bedøve grise før kastraktion. Dan Jørgensen vil gå et skridt videre og forbyde al kastration af danske svin fra 2019.

»Svin er levende væsner og skal behandles ordentligt. Men vi kan ikke stoppe al kastration i morgen. Meget kød vil være uspiseligt på grund af ornelugt. Vi skal derfor lægge os i selen for at finde alternativer og helt at undgå at kastrere. Det vil være rigtig godt for landmændenes økonomi. Grisene har en meget bedre foderoptagelse, hvis ikke de bliver kastreret,« siger Dan Jørgensen.

Direktør Karen Hækkerup fra Landbrug & Fødevarer er tilfreds med, at den velbesøgte konference sætter dyrevelfærd højt på den internationale dagsorden, så andre lande kan komme på niveau med Danmark.

»Det er en sejr for dyrevelfærden og den danske konkurrenceevne, som trænger til at blive styrket,« siger hun.

Holdningen i landbruget er, at udfordringen med kastration og halekupering er så udbredt, at det skal løses internationalt.

»I Danmark befinder vi os takket være en bred enighed fra både erhvervet, politikerne, dyreværnsorganisationerne og detailhandlen i det internationale førerfelt, hvad angår høj dyrevelfærd,« siger Karen Hækkerup.

Aftalen mellem de fire lande indebærer også, at man opfordrer EU til at skærpe reglerne om halekupering, så antallet nedbringes væsentligt.Over 95 pct. af alle svin får kuperet halen for at undgå halebid, selv om reglerne siger, at det ikke må ske rutinemæssigt.

»Vi skal have gjort noget ved alle de halekuperinger, der foregår ude i staldene. Vi bliver nødt til at have en strammere lov, der også sikrer at grisene får mere rodemateriale, så de af ren kedsomhed ikke går og bider hinanden,« siger fødevareminister Dan Jørgensen.

Det tredje punkt i aftalen handler om, at søer skal have lov at gå frit omkring i længere tid end nu, og ikke kun når de venter sig, i stedet for at stå fastspændt halvdelen af deres liv.

Ifølge Dan Jørgensen kan aftalen sikre dansk landbrug bedre konkurrenceforhold, da den er med til at hive de andre lande med op på dansk velfærdsniveau.

»Vi kan også lære noget af de andre, eksempelvis af hollænderne. De har fundet en metode til at undgå at halekupere grisene. Over 70 procent af grisene undgår det,« siger han.

Målet for de fire lande er, at få EU-Kommissionen til at fremsætte et forslag til revision af svinedirektivet. Landene sender nu aftalen til Kommissionen og sætter svins velfærd på dagsordenen til næste Ministerrådsmøde 11. maj.

Den nye aftale konkretiserer Vught-erklæringen på svinevelfærdsområdet, som landbrugsministrene i Tyskland, Holland og Danmark underskrev sidste år. Det fælles mål i erklæringen er at arbejde for at forbedre dyrevelfærden i EU.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.