Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister vil have mobilpolitik: Vigtigt, at børnene ikke bare sidder og kigger ned i en skærm

Det er en god idé med regler for, hvor meget børn må bruge deres mobil i skolen, mener undervisningsminister.

Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby opfordrer skoler og forældre til at udarbejde deres egen mobilpolitik for undgå overdreven forbrug. Arkivfoto. Scanpix/Martin Sylvest
Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby opfordrer skoler og forældre til at udarbejde deres egen mobilpolitik for undgå overdreven forbrug. Arkivfoto. Scanpix/Martin Sylvest

Forældrene og folkeskolerne bør i fællesskab udforme en politik, for hvor meget børn må bruge deres mobiltelefon i skoletiden, mener børne-, undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det sker på baggrund af et nyt studie af børns mobilvaner, der konkluderer, at mobiltelefonen i frikvartererne går ud over børns bevægelse og sociale liv.

Forskerne bag studiet anbefaler i Politiken, at skoler indfører regler for mobiltelefoner i pauserne.

»Det synes jeg, er en rigtig god idé,« siger Ellen Trane Nørby til Ritzau.

»Det er vigtigt, at eleverne husker at være sammen med hinanden og ikke bare sidder og kigger ned i en skærm. Når vi taler digital dannelse af vores unge, skal der også arbejdes med et rum, hvor mobiltelefonen ikke spiller en rolle,« siger ministeren.

I studiet deltager 17 skoler, men kun en enkelt af dem havde udarbejdet en mobilpolitik.

Det er en ulempe, fordi det er svært for børnene at styre deres forbrug, mener forsker Charlotte Skau Pawlowski, Institut ved Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Ministeren er enig.

»Vi ved, at danske børn bruger ufattelig lang tid bag en skærm sammenlignet med børn i andre lande, så derfor er man nødt til i fællesskab at have en klar holdning og en klar politik på det her område,« siger Ellen Trane Nørby.

Hun henstiller til, at det hverken er skolernes eller forældrenes ansvar alene at minimere mobilforbruget, men at det derimod skal foregå i fællesskab.

»Ellers kommer det ikke til at fungere. Man er nødt til i fællesskab mellem skole, ledelse, lærere og forældre at påtage sig et ansvar og have en klar holdning,« siger hun.

Hun afviser som minister at gå ind og lave regler på området.

»En model er ikke nødvendigvis den rigtige på alle skoler. Derfor er det også vigtigt, at man netop tager dialogen i skolebestyrelsen, om hvilken mobilpolitik man ønsker på den enkelte skole,« siger Ellen Trane Nørby.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.