Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister vil AMU-snyd til livs

Efter Rigsrevisionen i en gennemgang af AMU-kurserne har kritiseret manglende tilsyn med dem, vil børne- og undervisningsministeren gribe ind. Nyt lovforslag på vej til foråret.

- Jeg synes i virkeligheden, at det, der er allervigtigst, er det klare signal om, at der ikke skal være mere fusk inden for AMU-området, siger Christine Antorini.
- Jeg synes i virkeligheden, at det, der er allervigtigst, er det klare signal om, at der ikke skal være mere fusk inden for AMU-området, siger Christine Antorini.

Det er »helt uacceptabelt«, at private firmaer og andre aktører har misbrugt tilskud til efteruddannelse i form af de såkaldte AMU-kurser. Sådan lyder det fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), efter Rigsrevisionen onsdag har offentliggjort en gennemgang af anvendelsen af AMU-systemet og tilsynet af det.

- Jeg tager Rigsrevisionens beretning meget alvorligt. For jeg synes, det er helt uacceptabelt, at den snyd, der har været inden for området, har fundet sted. Det har vi taget en række initiativer mod og slået ned på med hård hånd, siger Christine Antorini, der blandt andet henviser til etableringen af et tilsyns-taskforce, skærpede regler i forhold til udbud af AMU-kurser samt uddeling af bøder til en række aktører, der har foretaget forskellige former for utilsigtet brug af AMU-kurser.

I perioden 2009 til 2012 er der truffet afgørelser i 99 sager, som handler om forskellige former for utilsigtet brug af AMU. En række af afgørelserne er mundet ud i økonomiske sanktioner, hvor undervisningsministeriet i alt har krævet cirka 42,5 millioner kroner tilbage fra skolerne.

- Der er sager i gang nu, som ikke er afklaret endnu. Med de sager kan tilbagebetalingskravet godt stige og nå over 50 millioner kroner, siger Christine Antorini og tilføjer:

- Jeg synes i virkeligheden, at det, der er allervigtigst, er det klare signal om, at der ikke skal være mere fusk inden for AMU-området. Vi har rigtig gode AMU-kurser, og det skal ikke ødelægges af de få, der har misbrugt systemet. Det er der blevet strammet godt og grundigt op på, og det vil vi fortsætte med. Vi skal simpelthen det her snyderi til livs, siger hun.

Rigsrevisionen noterer i gennemgangen af området »Beretning til Statsrevisorerne om utilsigtet brug af AMU«, at ministeriet siden 2009 har forbedret vejledningen på området, indført en »nultolerancepolitik« med økonomiske sanktioner, gennemført en kulegravning og oprettet en »TaskForce AMU«. Samtidig forventes det, at »ministeriet snarest etablerer et risikobaseret tilsyn med AMU-aktører og a-kasser«.

»Det fremgår af tilsynsplanen for 2011-2012, at ministeriet på baggrund af flere tilfælde af utilsigtet brug af AMU vil skærpe tilsynet med gennemførelsen af AMU på skolerne. Denne plan blev dog ikke gennemført, fordi tilsynsansvaret blev omlagt, da Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen blev oprettet i marts 2011,« lyder det i rapporten.

Ifølge børne- og undervisningsminister Christine Antorini, der har siddet på posten siden efteråret 2011, er arbejdet med den udvidede taskforce godt i gang – blandt andet med uanmeldte besøg på kurserne, som Rigsrevisionen også opfordrer til i rapporten. Derudover vil ministeren til foråret fremsætte et lovforslag, som vil styrke den forebyggende indsats med mere gennemskuelige regler og vilkår for AMU samt at tydeliggøre sanktionsmulighederne.

- Fra januar 2013 kommer et samlet kvalitetssikringssystem for, hvordan vi styrer området fremadrettet, siger Christine Antorini.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.