Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister vil afskaffe bederum - men ikke med forbud

Regeringen er både imod bederum på uddannelsesinstitutioner, men også imod DF's forslag om at forbyde dem.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil gerne af med bederum på landets uddannelsesinstitutioner. Og hun har magten til at lovgive mod dem.

Alligevel stemmer regeringen tirsdag imod et forslag fra støttepartiet Dansk Folkeparti om at forbyde bederummene. Hvorfor?

- Fordi jeg er en liberal minister, som anerkender, at der er et civilsamfund, som skal kunne agere. Det er fristende at lovgive, hver gang der er noget, man ikke bryder sig om, siger Merete Riisager.

Hun vil i stedet sende et hyrdebrev til landets rektorer, hvori hun vil bede dem "tænke sig godt om", før de tillader bederum på deres institution.

- Jeg mener slet ikke, der bør være bederum på uddannelsessteder. Det er jo netop uddannelsessteder og ikke steder for fredagsbøn. Når vi ikke vil lovgive mod det, er det fordi, at der skal være plads til et ledelsesrum lokalt.

- Og problemerne er mere komplekse end bare spørgsmålet om selve rummet. Det handler om, at der er grupper, der ønsker at presse andre elever til at underkaste sig bestemte religiøse leveregler, siger ministeren

.

Spørgsmål: Hvilken forskel kan et hyrdebrev gøre?

- Det kan sige til rektorerne, at vi anerkender problematikken, og at vi støtter dem i at lave lokale regler for, hvordan tingene skal fungere, siger Merete Riisager.

Det er ikke kun unge på danske uddannelser, der oplever "presset fra politisk islam", pointerer ministeren:

- Det pres og sammenstød ser vi i hele Europa. Og det løser vi ikke med et forbud eller et hyrdebrev. Men vi kan anerkende, at det er der, og vi kan planlægge sammen med rektorerne, hvordan vi håndterer det.

Flere rektorer og andre aktører på uddannelsesinstitutionerne melder dog, at de ikke oplever problemer i forbindelse med bederummene - hverken social kontrol eller religiøst pres.

Merete Riisager anerkender, at der "kan være nogle steder", hvor rummene fungerer gnidningsfrit:

- Men det er bestemt ikke alle steder. Jeg taler både med undervisere og rektorer, der oplever store kultursammenstød og vanskeligheder med at håndtere det.

Socialdemokratiet ønsker ligesom DF et forbud mod bederum. Men Folketingets største parti stemmer alligevel hverken for eller imod DF's forslag tirsdag. Partiet efterlyser mere viden, inden man stemmer.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.