Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Vi skal ånde dem i nakken

Regeringen har sammen med Enhedslisten indgået en aftale, der styrker kampen mod social dumping. Aftalen giver blandt andet Arbejdstilsynet mulighed for at udskrive bøder på stedet til udenlandske firmaer, der ikke har papirerne i orden.

Regeringen øger nu indsatsen mod social dumping.

Som ventet har regeringen sammen med Enhedslisten torsdag indgået en aftale, der skruer op for kampen mod social dumping på det danske arbejdsmarked.

- Social dumping er et alvorligt problem, som vi skal gøre alt, hvad vi kan for at stoppe. Danske lønmodtagere og dansk erhvervsliv skal ikke være genstand for unfair konkurrence fra virksomheder, der ikke spiller efter reglerne, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Aftalen, der er en del af næste års finanslov, afsætter over de kommende fire år 100 millioner kroner til indsatsen.

Aftalen giver blandt andet myndighederne mulighed for at rykke hurtigere. Tidligere var det kun politiet, der kunne udskrive bøder til udenlandske virksomheder, der ikke er korrekt registreret, men med aftalen får Arbejdstilsynet mulighed for at udskrive bøder i forbindelse med tilsynsbesøg.

Det kommer til at rykke, mener Mette Frederiksen.

- Jeg tror personligt på, at det, at Arbejdstilsynet kan udstede administrative bøder, batter rigtig meget, siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten ordfører for social dumping, Finn Sørensen, er enig.

- Tusindvis af danske håndværkere og bygningsarbejdere går arbejdsløse, mens udenlandske firmaer opererer illegalt og slipper for skat og moms. Det skal stoppes. Derfor er det godt, at Arbejdstilsynet nu kan give dem en bøde på stedet, når de bliver grebet på fersk gerning, siger han.

Mette Frederiksen fremhæver også, at Skat får tilført flere ressourcer til at kontrollere udenlandske virksomheders skatteforhold.

- Det kommer til at betyde, at myndighederne fortsat vil være flere steder end tidligere, de vil være der samtidigt og koordineret, og vi kan reagere hurtigere, siger hun.

Ministeren erkender dog, at aftalen ikke er nok til at komme social dumping til livs.

- Vi bygger hele tiden oven på. Vi lavede sidste år den mest ambitiøse aftale nogensinde i forhold til bekæmpelse af social dumping, siger Mette Frederiksen med henvisning til, at man i forbindelse med finansloven sidste år aftalte at afsætte 65 millioner kroner i 2012 og 2013.

- Dem, der virkelig vil snyde, forsøger hele tiden at finde nye veje til at gøre det, så det, der er nødvendigt, er, at myndighederne er til stede. Vi skal ånde dem i nakken og lade dem, der vil omgå reglerne, forstå, at myndighederne i Danmark holder øje med dem, siger Mette Frederiksen.

Pengene til indsatsen kommer fra en forhandlingspulje i forbindelse med den samlede finanslov.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.