Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister skal forklare lærere på positivliste

DF og EL søger svar på, hvorfor det skal være let for lærere og sygeplejersker at komme til Danmark.

Der er kamp om lærerstillingerne i de fleste områder af Danmark, men alligevel er lærere blevet tilføjet den såkaldte »positivliste«, der betyder, at det er lettere for de faggrupper, der står på den, at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.
Der er kamp om lærerstillingerne i de fleste områder af Danmark, men alligevel er lærere blevet tilføjet den såkaldte »positivliste«, der betyder, at det er lettere for de faggrupper, der står på den, at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Der er kamp om lærerstillingerne i de fleste områder af Danmark, og flere og flere danske sygeplejersker søger mod for eksempel Norge for at få arbejde. Alligevel er både lærere og sygeplejersker blevet tilføjet den såkaldte »positivliste«, der betyder, at det er lettere for de faggrupper, der står på den, at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.

Det skaber undren på begge sider af det politiske spektre.

- Det lyder ikke umiddelbart logisk, og vi må prøve at se, hvordan det hænger sammen. Så må vi prøve at få Mette Frederiksen (S) (beskæftigelsesminister, red.) til at give en forklaring eller tage det op i Beskæftigelsesudvalget, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø).

Han bliver bakket op af Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), der umiddelbart er klar til at fjerne faggrupper, hvor der ikke er brug for hjælp udefra.

- I en situation, hvor vi har overskud af lærere og sygeplejersker, vil det være naturligt at se på positivlisten og overveje, om vi skal drosle ned i en periode, siger Bent Bøgsted.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SFR) laver positivlisten og fastholder ifølge Jyllands-Posten, at reglerne er overholdt i forbindelse med opdateringen af listen 1. januar 2013.

Proceduren er som følger: Arbejdsmarkedsstyrelsen spørger først en række arbejdsgivere, om de har haft svært ved at finde arbejdskraft til en bestemt faggruppe. Hvis mere end én arbejdsgiver i en region har haft problemer, og der samtidig ikke er høj arbejdsløshed, så kommer faggruppen på positivlisten.

Det betyder for eksempel, at lærere kommer på listen, hvis to folkeskoler i en region har haft problemer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.