Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister skærer igennem: Det mener regeringen om »velfærdsturisme«

Efter flere dage med uenigheder internt i regeringen om den såkaldte »velfærdsturisme«, skærer europaminister Nick Hækkerup (S) nu igennem og forklarer regeringens holdning.

Europaminister Nick Hækkerup uddyber regeringens syn på »velfærdsturisme«.
Europaminister Nick Hækkerup uddyber regeringens syn på »velfærdsturisme«.

Hen over weekenden er regeringspartierne raget uklar om den såkaldte velfærdsturisme.

Den radikale leder Margrethe Vestager varmede fredag op til partiets traditionsrige nytårsstævne ved at slå fast på forsiden af Berlingske, at der ikke er noget problem.

Hun henviste til nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra Øst- og Centraleuropa får udbetalt velfærdsydelser i nogenlunde samme omfang som danske borgere.

Men det faldt ikke i god jord hos regeringskollegaen i SF, hvor politisk ordfører Lisbeth Bech Poulsen søndag efterlyste yderligere undersøgelser af velfærdsturismen, fordi hun mener, at det bliver svært at bevare velfærdssamfundet fremover, hvis andre EU-borgere kan komme hertil og nyde godt af dansk velfærd efter kort tids arbejde i landet.

»Jeg synes, de Radikale har en urealistisk forestilling om, hvordan det danske velfærdssamfund kan bestå, hvis vi ikke kræver, at der er en rimelighed i forhold til, hvordan EU-borgere kan modtage danske velfærdsydelser,« forklarede Lisbeth Bech Poulsen til Berlingske.

Sent søndag eftermiddag blev Berlingske ringet op af europaminister Nick Hækkerup (S), som ønsker at uddybe regeringens politik på området.

»Positionen er, at der ikke er noget aktuelt problem, når vi ser på tallene. Østeuropæerne har ikke et overforbrug af sociale ydelser herhjemme, men der er grund til at være opmærksom på dagpengeområdet, hvor det ser ud til at tallene er uforholdsmæssigt store. Men ellers er der ikke noget problem. Det er ikke det samme som, at vi ikke behøver koncentrere os mere om det. Tværtimod vil vi bliver ved med at holde øje med udviklingen i tallene, så vi sikrer, at der hele tiden er rimelighed i den samfundskontrakt, vi har i Danmark, hvor man nyder af vores fælles ydelser, men også yder til fællesskabet,« siger Nick Hækkerup, som ikke vil pege på, hvor Margrethe Vestager og Lisbeth Bech Poulsen eventuelt er gået fejl af regeringens politik.

»Men Margrethe har ret, når hun siger, at der ikke er et økonomisk problem her og nu, og Lisbeth har ret i, at vi skal holde øje med området.«

Har der været behov for lige at slå fast, hvad der er regeringens politik?

»SF må mene, hvad de vil, og de Radikale må mene, hvad de vil. Men det her er den konsoliderede regeringslinje. Man kan konstatere, at der er en interesse og følsomhed omkring dette emne, når vi nærmer os et europaparlamentsvalg. Det er bare vigtigt for mig at sige, at det her er regeringens politik,« forklarer europaminister Nick Hækkerup til Berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.