Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister sår tvivl om kritik af Skat

Skatteminister Jonas Dahl kritiserer nu Rigsrevisionens beretning om de fejlagtige ejendomsvurderinger. SFs egen statsrevisor finder kritikken mangelfuld.

I sagen om Skats fejlagtige ejendomsvurderinger fremlagde skatteministeren i går en redegørelse, der bakker op om Kammeradvokatens vurderinger. Dermed sår han tvivl om grundlaget for Rigsrevisionen og statsrevisorernes kritik af Skat.
I sagen om Skats fejlagtige ejendomsvurderinger fremlagde skatteministeren i går en redegørelse, der bakker op om Kammeradvokatens vurderinger. Dermed sår han tvivl om grundlaget for Rigsrevisionen og statsrevisorernes kritik af Skat.

Den nytiltrådte skatteminister, Jonas Dahl (SF), sår nu kraftigt tvivl om grundlaget for den kritik, som Rigsrevisionen og statsrevisorerne har rejst af Skats fejlagtige ejendomsvurderinger, der kan have kostet boligejerne millioner af kroner i forkert opkrævet boligskat.

Jonas Dahl lagde i går en redegørelse ud på Skatteministeriets hjemmeside, der i store træk bakker op om en tidligere vurdering fra Kammeradvokaten:

Ifølge ministeren har Skat ikke vurderet 41 procent men kun 30 procent af ejendommene for højt. Ministeren erkender dog, at antallet af undervurderede ejendomme er 42 procent i stedet for de 34 procent, som Rigsrevisionen nåede frem til i august.

Jonas Dahl mener heller ikke, at Skat har handlet ulovligt, som Rigsrevisionen ellers har konkluderet, og som statsrevisorerne har kritiseret skarpt:

»Helt overordnet tager vi kritikken til efterretning, og derfor skal kvaliteten af vurderingerne forbedres. Men som Kammeradvokaten også er nået frem til, så er der er nogle faktuelle ting om eksempelvis spredningen i vurderingerne, hvor vi ikke mener, at grundlaget for kritikken har været fuldt dækkende. Desuden har vi haft behov for at slå fast, at gældende lov er blevet overholdt,« siger Jonas Dahl.

Ministerens redegørelse baserer sig blandt andet på en manuel gennemgang, som Skat har foretaget af de 12.000 ejendomshandler, der ligger til grund for Rigsrevisionens beretning. 22 procent af handlerne skal ifølge ministerens mening frasorteres, fordi de ikke er frie handler, men er indgået på særlige vilkår eksempelvis mellem familiemedlemmer eller indbyrdes forbundne parter.

Derfor kan handlerne ikke »bruges som udtryk for handelsprisniveauet«, skriver ministeren i redegørelsen.

Rokker ikke ved sstatsrevisorers kritik

Ifølge sstatsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), rokker skatteministerens redegørelse ikke ved revisorernes kritik.

»Der er en hel masse forsøg i den redegørelse på at drage tvivl om Rigsrevisionens konklusioner med nogle oplysninger, som Skat burde have givet dengang, beretningen var under udarbejdelse, og den var i høring. Jeg synes, det ville have klædt dem at indse, at det ikke har været godt nok fra starten, og det bliver ikke bedre af, at de nu finder alle mulige formildende omstændigheder. Hovedindtrykket er jo stadig, at ejendomsvurderingerne ikke var solide nok,« siger Peder Larsen.

Han mener også, at Jonas Dahl læner sig for meget op ad statens egen advokat i sagen.

»Man skal være opmærksom på, at Kammeradvokaten ikke er højesteretsdommer. Han er partsrepræsentant og gør det, han bliver bedt om,« siger Peder Larsen.

Kammeradvokatens synspunkt møder da heller ikke opbakning i et af Danmarks største revisionshuse. Ifølge Claus Pedersen, der er partner i KPMG, hviler vurderingen fra statens egen advokat på et spinkelt grundlag.

»Kammeradvokaten trækker ikke en sort/hvid konklusion op, men skønner ud fra deres vurdering, at der ikke er udøvet ulovlig praksis. Jeg hælder så bare mere til den anden grøft. Jeg vil mene, at når man laver så mange fejl i forvaltningen, at eksempelvis 30 procent af ejendommene er overvurderet, så er det ulovligt,« siger han.

Nyt system på vej

Rigsrevisionen har nu en måned til at besvare redegørelsen fra skatteministeren, men ønskede i går ikke at kommentere sagen.

Statsrevisorerne skal til sidst konkludere på Rigsrevisionens beretning.

Selv om Jonas Dahl nu modsiger Rigsrevisionen, så har regeringen allerede handlet oven på kritikken. I oktober blev der nedsat et ekspertudvalg, som inden sommerferien skal komme med forslag til et nyt ejendomsvurderingssystem.

I mellemtiden er regeringen og Enhedslisten blevet enige om at suspendere ejendomsvurderingerne fra 2013 og nedjustere 2011-vurderingerne med op til fem pct.

Rigsrevisionen er også i gang med at undersøge ministerforelæggelser i sagen for at vurdere, om Folketinget er blevet vildledt i sagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.