Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister opgiver mirakelmiddel mod iltsvind

Miljøminister Ida Auken erkender, at kunstige stenrev ikke bliver et nyt mirakelmiddel mod iltsvind i de danske farvande. Revene kan kun placeres i enkelte jyske fjorde.

Miljøminister Ida Auken
Miljøminister Ida Auken

Der var store forventninger til kunstige stenrev som en løsning på problemet med stigende iltsvind i de danske fjorde og kystområder. Men nu viser det sig, at revene kun er mulige at placere i ganske få jyske jyske fjorde.
Først om flere år og en stor millioninvestering vides det, om stenrevene - som i teorien skaber grobund for en skov af alger og produktion af ilt - rent faktisk har en effekt. Det viser ny rapport fra forskningsinstituttet DHI, og det skuffer miljøminister Ida Auken (SF).

»Jeg havde håbet, at stenrev var et af de nye virkemidler, der i større grad kunne hjælpe landbruget med at reducere forureningen af næringsstoffer. Men det viser sig desværre ikke at være tilfældet, og det er jeg meget ærgerlig over,« siger hun i en pressemeddelelse.

»Jeg ved, at flere end jeg har håbet på, at vi kunne bruge stenrev allerede i de kommende vandplaner. Men nu har vi et bud på, hvilke fjorde der kan have gavn af stenrev, og hvor meget det vil koste at få viden om revenes mulige virkning. Det vil jeg meget gerne bringe ind i dialogen med landbruget, forskerne og andre parter om, hvordan vi får de bedste vandplaner fremover,« tilføjer ministeren.

Rapporten fra DHI anslår, at sten i vandet kun meget få steder kan løse problemerne med næringsstoffer og iltsvind. Betingelserne for stenrev, herunder den rigtige havbund og tilstrækkeligt lys, er kun til stede i Limfjorden samt i et par af de østjyske fjorde.

Samtidig vurderer en rapport fra Limfjordsrådet, at det vil tage en årrække og en stor millioninvestering at finde ud af, om stenrev overhovedet har en effekt de steder, hvor betingelserne er til stede. Rådet peger på, at resultaterne kan ligge klar i 2018, hvis man allerede nu begynder et pilotprojekt i Limfjorden til 21 millioner kroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks