Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister om energiafgift: Alle er nødt til at strække sig

På en stor konference for energiaktører beder klimaministeren om politisk velvilje i svære PSO-forhandlinger.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er presset i sagen om PSO-afgiften Scanpix/Sophia Juliane Lydolph
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er presset i sagen om PSO-afgiften Scanpix/Sophia Juliane Lydolph

Der er nødt til at være en vis velvilje, hvis det skal lykkes at indgå en aftale om den omstridte energiafgift PSO, der betales af alle over elregningen, og som regeringen vil sløjfe.

Det siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) torsdag til en konference, hvor en lang række af energibranchens vigtigste aktører er samlet i København.

- Skal vi finde en løsning, skal alle strække sig og bøje sig lidt. Fra regeringen er det en helt klar forudsætning, at vi skal finde besparelser.

- Vi har foreslået besparelser på ti milliarder over en ti-årig periode. Det er en regning på 70 milliarder kroner. Vi skal sætte os ned og have reduceret den regning, siger ministeren.

EU-Kommissionen har sagt, at det er traktatstridigt at pålægge udenlandske selskaber at betale energiafgiften PSO, uden at de får del i den grønne omstilling i Danmark.

Frem mod 2025 skal der derfor findes hele 70 milliarder kroner, hvis afgiften skal skrottes, som regeringen foreslår.

Det kan ske ved at hæve bundskatten og sænke personfradraget løbende samt at droppe opstillingen af kystnære havvindmøller.

Men Dansk Folkeparti stritter imod og vil først lave en endelig aftale til efteråret, når der skal forhandles om en skattereform.

- Vi sætter os ned stille og roligt og får en løsning på det her. Vi lytter til alle partier og målet er at få en aftale, men det er en bunden opgave, og vi skal have en aftale inden 1. januar.

- Der skal vi enten åbne op for at sende støtte til udlandet eller lave en løsning på finansloven, siger ministeren, som ikke vil komme ind på, hvornår der kan indgås en aftale.

Tidligere i forløbet hed det før sommerferien, men det står nu uklart, da et forhandlingsmøde blev aflyst sidste torsdag.

Hovedbudskabet på konferencen stammer fra Dansk Energi og Vestas. De vil have, at den danske energipolitik skal lægges om, hvis omstillingen til grøn energi skal lykkes.

I mange år har opfordringen været at skrue ned for elforbruget til fordel for klimaet, fordi energikilderne ikke var klimavenlige. Det er ikke tilfældet længere ifølge de to aktører.

Elpriserne er nu så lave, at Dansk Energis direktør, Lars Aagaard, vil øge forbruget, så efterspørgslen og prisen på el kan stige. Ellers risikerer den grønne omstilling at blive lænket til offentlig støtte.

Det skal ske, i stedet for at staten kun øger udbuddet ved eksempelvis at opføre nye vindmøller.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.