Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Manglende lov gør Danmark attraktiv for svindlere

Socialminister Mai Mercado vil forbyde såkaldte proformaægteskaber. Danmark skal ikke misbruges, siger hun.

Børne- og socialminister Mai Mercado vil forbyde såkaldte proformaægteskaber.
Børne- og socialminister Mai Mercado vil forbyde såkaldte proformaægteskaber.

Det skal være ulovligt at indgå såkaldte proformaægteskaber i Danmark. Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der vil forhindre, at borgere fra andre EU-lande kommer til Danmark for at gifte sig med ikke-EU-borgere.

»Vi skal have et forbud, ligesom der er i rigtig mange EU-lande. Det har vi ikke i Danmark, og det betyder, at det bliver mere attraktivt for svindlere at komme til landet, fordi der mangler konsekvenser,« siger hun.

Målet med regeringens indgreb er at forhindre, at kriminelle netværk bruger bryllupper i Danmark som en bagdør til Europa. Når en borger fra et land uden for EU gifter sig med en EU-borger, får vedkommende lovligt ophold.

Børne- og Socialministeriet oplyser, at man ikke ved, hvor mange ægteskaber af den slags, der indgås i Danmark.

Flere danske kommuner tjener gode penge på, at udenlandske par tager til Danmark for at blive gift.

Der er dog ifølge ministeren ikke altid tale om reelle bryllupper. Men det kan ifølge hende være svært for kommunerne at have ansvar for at tjekke.

»Danmark skal ikke misbruges til, at man kan få ophold i EU. Det er vanskeligt ude i kommunerne at opbygge den tilstrækkelige kompetence, der skal afsløre, om der er tale om et proformaægteskab.«

»Derfor er mit forslag, at vi skal samle ekspertise i en central enhed, som har et kompetent blik for at afsløre proformaægteskaber,« siger Mai Mercado.

Den centrale enhed skal foretage prøvelser af ægteskabsbetingelserne, hvis ikke begge parter enten er danske statsborgere eller har ret til permanent ophold i Danmark.

Prøvelsen kan foretages skriftligt, men parret kan som supplement også blive indkaldt til samtale. Hvis det vurderes, at der er tale om et proformaægteskab, kan enheden afvise at udstede en prøvelsesattest, så parret ikke kan blive viet.

Borgmestre fra kommuner, der tjener gode penge på bryllupsturisme, har udtrykt bekymring over forslaget. De frygter at miste store dele af indtjeningen på grund af ændringerne.

»Jeg tror, at borgmestrene kan sove helt trygt om natten. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at passe på bryllupsturismen ude i kommunerne. Jeg har ingen intention om at fjerne et indtægtsgrundlag,« siger Mai Mercado.

Oplysninger viser, at der på landsplan i 2016 blev indgået cirka 13.000 ægteskaber mellem par, hvor ingen af parterne bor i Danmark.

I 2016 blev der indgået i alt cirka 44.000 ægteskaber, oplyser ministeriet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.