Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Mærkeligt hvis EL stemmer for integrationslov

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen regner med, at de borgerlige bøjer sig og stemmer for regeringens integrationslov. Enhedslisten truer med at stemme imod, og det forstår ministeren sådan set godt.

Det er en relativt ubekymret beskæftigelsesminister, der onsdag sender regeringens integrationsudspil i folketingssalen som et lovforslag.

Regeringen har ikke på forhånd sikret sig et flertal, men Henrik Dam Kristensen (S) er overbevist om, at loven nok skal blive stemt igennem. SF bakker op, men de borgerlige har på forhånd sagt nej, og Enhedslisten truer med at stemme imod.

Men regeringen sætter ikke sin lid til, at Enhedslisten sikrer et rødt flertal for loven. I stedet håber Henrik Dam Kristensen på, at de borgerlige bøjer sig.

»Jeg har meget svært ved at forestille mig, at et lovforslag som det her, som løser nogle reelle problemer og udfordringer, vi har i det danske samfund, ikke kan finde flertal i Folketinget. Det bygger i øvrigt på de reformer, vi har fået vedtaget med et meget bredt flertal - for eksempel med Venstre,« siger Henrik Dam Kristensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Spørgsmål: Men Venstre har jo direkte sagt, at de ikke har i sinde at stemme for forslaget - hvordan vil du så finde et flertal?

»Det må tiden vise. Nu går vi i gang med forhandlingerne nede i folketingssalen, og så må vi se, hvad der kommer ud af det,« betoner ministeren.

Integrationsudspillet blev præsenteret i marts og har til formål at sende flygtninge og indvandrere hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Men i stedet for at sikre sig et flertal gennem politiske forhandlinger, vil regeringen fremsætte udspillet som et lovforslag.

Det undrer ikke ministeren, at Enhedslisten truer med ikke at støtte forslaget - faktisk tværtimod.

»Det ville være mere mærkeligt, hvis Enhedslisten kunne stemme for det. For de reformer, som vi har vedtaget med et meget bredt flertal i Folketinget, som det her bygger på, har Enhedslisten jo ikke været en del af. Men det har Venstre og de Konservative eksempelvis været. Så jeg tror da, at den sunde fornuft vil indfinde sig i Folketinget,« siger han.

Spørgsmål: Men hvorfor har I overhovedet valgt at skride til at fremsætte det som et lovforslag i stedet for først at have reelle forhandlinger?

»Jeg har haft nogle sonderinger med partierne og svaret på en række spørgsmål. Nu bliver der jo to-tre behandlinger nede i folketingssalen, hvor vi kan debattere videre, og hvor partierne kan få yderligere svar på de spørgsmål, de måtte have. Det, der er afgørende for mig, er at få det her vedtaget, inden vi går på sommerferie, for det skulle gerne virke fra 1. juli,« siger ministeren.

Lovforslaget er stort set identisk med regeringens oprindelige udspil, men nyt er, at der indsættes et minimumskrav om, at flygtninge og familiesammenførte allerede i begyndelsen af det treårige integrationsprogram skal arbejde mindst ti timer om ugen. Det vil typisk være i løntilskud, praktik eller nyttejob.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.