Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister kritiserer regioner for manglende it-sikkerhed

Der skal være bedre styr på it-sikkerheden i den offentlige sektor efter kritik af tre regioner.

København. Tre regioner har haft en utilfredsstillende beskyttelse af adgangen til it-systemer og sundhedsdata.

Det erkender innovationsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

- Det er helt afgørende, at vi i den offentlige sektor får bedre styr på it-sikkerheden, så vi blandt andet sikrer, at personfølsomme oplysninger ikke falder i de forkerte hænder.

- Det gælder ikke mindst i regionerne, der har oplysninger om danskernes sundhed liggende i deres it-systemer.

- Derfor er det også et problem, hvis regionerne ikke har ordentlig styr på, hvem der har adgang til borgernes oplysninger, siger hun.

Ydermere kritiserer hun, at medarbejderne ikke har fulgt helt basale retningslinjer om, at medarbejderne løbende skal udskifte kodeord for at få adgang til systemerne.

Onsdag lød der kritik fra Statsrevisorerne rettet mod Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden for deres manglende it-sikkerhed.

Særligt kritisk er det, at 27.000 medarbejdere i Region Syddanmark har lokaladministratorrettigheder, da det øger risikoen for hackermisbrug.

Derudover er der i Region Syddanmark og Region Hovedstaden nogle kodeord, der ikke har været skiftet ud i op til ni år, hvilket også øger risikoen for misbrug.

- Vi bliver nødt til at tage it-sikkerhed langt mere alvorligt. For i takt med at digitaliseringen af vores samfund øges, så stiger faren for at blive hacket desværre også. Det skal vi gøre noget ved. Både i den offentlige sektor og i samfundet generelt, siger Sophie Løhde.

Ministeren uddyber dog ikke hvordan, sikkerheden skal forbedres, men minder om, at regeringen for nylig har lanceret en informationskampagne.

Emnet er højt på dagsorden, fordi regeringen har planer om at indsamle borgernes dna for at bruge det til personlig medicin. Det kan målrettes den enkelte ved hjælp dennes genetiske informationer.

It-sikkerhedseksperter har dog ytret bekymring over den beslutning i kølvandet på flere sager om lemfældig omgang med data.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.