Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Kommunerne kan ikke udelukke KMD fra udbud

Trods store forsinkelser af offentlige it-projekter vil de give besparelser til slut, siger Sophie Løhde.

Det offentlige har været ramt af den ene store it-forsinkelse efter den anden de seneste år.

Centralt i mange af sagerne står it-selskabet KMD, der i dag er ejet af en kapitalfond, men tidligere var ejet af kommunerne selv.

Kommunerne er stærkt utilfredse med KMD. It-giganten tjener penge på at forsinke nye it-systemer og i stedet holde liv i de gamle systemer, som KMD står for driften af, lyder anklagen.

En anklage, som KMD på det skarpeste afviser.

Men selv om kommunerne altså kommer med ret alvorlige anklager mod en stor leverandør, så kan det offentlige ikke generelt set udelukke KMD fra at byde ind på nye it-projekter.

Det fastslår minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), på et samråd i Folketingets finansudvalg onsdag.

- Man kan ikke udelukke en bestemt leverandør generelt. Det afhænger af det enkelte udbud, siger hun.

Hun understreger, at KMD har vundet en række offentlige udbud på helt fair og ærlig vis. Men hun kan og vil ikke gå ind i de konkrete sager, hvor der er uenighed mellem parterne.

Både kommunerne og pensionsselskabet ATP har kritiseret KMD. Men blandt politikerne på Christiansborg er der også en erkendelse af, at det offentlige selv bærer en del af ansvaret.

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, er tidligere skatteminister.

Han siger under samrådet, at komplicerede forældelsesregler var en medvirkende årsag til, at inddrivelsessystemet EFI gik galt.

Og DF's finansordfører, René Christensen, henviser til, at det offentlige i flere sager har stået fast på urealistiske tidsplaner. Og høstet en forventet besparelse, før it-systemerne faktisk virkede.

Trods forsinkelserne er ministeren af den opfattelse, at it-projekterne i sidste ende vil give besparelser.

- Forsinkelserne betyder, at gevinsterne først kan høstes senere, konstaterer hun.

Regeringen har en ny it-strategi på vej. Men Sophie Løhde advarer mod at tro, at man helt kan gardere sig mod problemer.

- Vi vil nok også i fremtiden desværre se situationer, hvor et it-projekt bliver forsinket, forudser hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.