Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister kan ikke hjælpe afviste gymnasie-elever

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) kan ikke hjælpe 39 afviste ansøgere til Køge Gymnasium, siger hun.

95 procent af de unge, som søger ind på et gymnasium, får deres første ønske opfyldt.

Med andre ord er det langt de fleste - men ikke alle unge danskere - der efter sommerferien kan begynde på et gymnasium tæt på bopælen.

Det står klart efter et åbent samråd med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Lokalt fordeler et udvalg eleverne, så gymnasiet som udgangspunkt først tager eleverne, der bor nærmest. Reglerne gjaldt også under S-R-SF-regeringen, siger Merete Riisager (LA):

- Dengang havde Socialdemokratiet en undervisningsminister, der hed Christine Antorini. Så grundprincipperne i den ramme, som administreres, er de samme, siger Merete Riisager.

Hun blev kaldt i samråd af socialdemokraterne Magnus Heunicke og Daniel Toft Jakobsen.

De er bekymret for en sag fra Sjælland. Her er flere unge fra mindre byer uden gymnasium blevet afvist optagelse på det nærmeste gymnasium:

- I april fik 39 unge mennesker fra Fakse Ladeplads, Store Heddinge, Rødvig og Stevns afslag på at blive optaget på deres nærmeste gymnasium. Det er Køge Gymnasium, siger Magnus Heunicke.

- Det skete med begrundelsen, at de bor så langt væk, at de kommer bagerst i køen. De får altså endnu længere til det næste gymnasium i rækken. Det er helt urimeligt, at man behandler de unge, så de kommer bagest i køen.

Det er det lokale fordelingsudvalg for Roskilde, som har besluttet, hvordan eleverne på Køge Gymnasium skal fordeles. De afviste elever kan klage til udvalget eller regionsrådet, påpeger Merete Riisager.

- Jeg kan som minister ikke ændre de beslutninger, som er truffet af fordelingsudvalget, siger hun.

I år har ekstraordinært mange elever søgt Køge Gymnasium. Derfor har gymnasiet ikke haft plads til alle ansøgere.

Til efteråret ser regeringen på, om reglerne med afstandskriteriet skal ændres, forklarer ministeren.

- Da kan Socialdemokratiet spille ind. Det er min vurdering, at vi godt kan justere reglerne til det bedre, også afstandskriteriet. Men uanset, hvordan reglerne ændres, bliver det svært at nå op på 100 procent, siger Merete Riisager.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.