Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister i samråd om metroens lærepladser

Enhedslisten vil have transportministeren til at sikre flere lærepladser i metrobyggeriet. Socialdemokraterne kalder det skandaløst, at der kun er antaget to lærlinge.

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) er blevet kaldt i samråd af Enhedlisten om de manglende lærepladser i Metrobyggeriet. Arkivfoto.
Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) er blevet kaldt i samråd af Enhedlisten om de manglende lærepladser i Metrobyggeriet. Arkivfoto.

Det beskedne antal lærepladser i forbindelse med metrobyggeriet bliver en sag for transportminister Henrik Dam Kristensen (S). Enhedslisten vil kalde ministeren i samråd for at få ham til at skride ind over for Metroselskabet.

- Lige nu mangler tusindvis af unge en praktikplads, men vi forspilder chancen for at skabe dem i forbindelse med et gigantisk offentligt byggeri. Det er på alle måder absurd, siger trafikordfører Henning Hyllested (Ø) i en pressemeddelelse.

Han mener, at den frivillige aftale om lærepladser, der er indgået med metrobyggeriets arbejdsgivere, har spillet fallit.

- Sølle to lærlingepladser er der kommet ud af den indgåede frivillige aftale. Det understreger tydeligt, at frivillighedsprincippet er utilstrækkeligt. Der er brug for bindende sociale klausuler i forbindelse med offentligt byggeri, erklærer Henning Hyllested.

Hos Socialdemokraterne er der også indignation over Metroselskabet.

- Hvis det passer, at der kun går to lærlinge på metrobyggeriet, er det rent ud sagt skandaløst, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

- Vi står i en situation, hvor der fortsat er stor mangel på lærlingepladser, og hvor vi fra politisk side tilskynder både unge og ældre uden arbejde til at tage en uddannelse. Derfor har vi selvfølgelig også et medansvar for at skabe lærlingepladser ved store, offentlige anlægsarbejder.

Leif Lahn Jensen er også åben over for at udskifte den frivillige lærlingeaftale med håndfaste krav.

- Nu afventer vi anden omgang, hvor jeg forventer, at Metroselskabet tager uddannelsesdimensionen ved byggeriet alvorligt. I den forbindelse er jeg enig med Frank Jensen (overborgmester i København, red.) i, at hvis der ikke snart sker noget, må der indføres bindende, sociale klausuler i forbindelse med de næste etaper af metrobyggeriet, siger S-ordføreren.

Over for Politiken erkender Metroselskabet, at antallet af lærepladser er utilstrækkeligt.

- Vi har undersøgt, hvorfor det trods gode intentioner og samarbejdsaftaler endnu ikke er lykkedes. Det har vist sig, at de udenlandske underentreprenører ikke kender til de såkaldte struktørlærlinge, som vi har i Danmark, skriver kundedirektør Rebekka Nymark i en mail til avisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.