Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister forsikrer rene fødevarer trods nedskæringer

Spareplanerne i Fødevarestyrelsen kommer ikke til at gå ud over kontrollen af frugt og grønt, fastslår fødevareministeren.

Der vil stadig være stort fokus på at kontrollere importeret frugt og grønt, forsikrer fødevareminister Mette Gjerskov (S) tirsdag, hvor Fødevarestyrelsen i Berlingske har varslet, at 10.000 kontrolprøver skal skæres væk.

Både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og flere eksperter frygter, at spareplanerne medfører dårligere fødevaresikkerhed - især for frugt og grønt - men det vil ikke ske, fastslår ministeren. Det er bare et spørgsmål om omprioritering, siger hun.

- Vi omlægger kontrollen på en anden måde. Nogle af prøverne har for eksempel været krævet i salatbuffeter. Men når du tager prøver i en salatbuffet, får du først svaret tre til fem dage senere. Så får det jo ikke nogen betydning for de mennesker, der står og spiser af dem den dag, siger Mette Gjerskov.

Fødevarestyrelsen fører løbende tilsyn ved at tage mikrobiologiske stikprøver af fødevarerne - og det er de prøver, der bliver færre af i fremtiden. I stedet for kontrolprøver vil styrelsen fremover give mere vejledning.

- Vi skal for eksempel ud at rådgive dem, der har en salatbuffet om, at de skal have nogle redskaber, der er så lange, at folk ikke kommer til at stikke fingrene ned i salaten og dermed er med til at sprede bakterier. Det er en bedre måde at forebygge sygdomme på, siger Mette Gjerskov.

Samtidig peger hun på, at selvom de 10.000 kontrolprøver bliver skåret over en bred kam, vil de fleste blive taget fra oksekødsområdet, fordi der tidligere har været store problemer der, som ikke længere har samme omfang.

- Der er ikke noget i de her nedskæringer, som kommer til at gå ud over frugt og grønt området. Det er noget, vi har særligt fokus på og tager alvorligt, fordi der har været sygdomstilfælde. Problemet med frugt og grønt er, at det bliver omsat så hurtigt, at det ofte er spist, når vi har resultatet. Der er 100 andre måder at sørge for fødevaresikkerheden på end ved at tage nogle laboratorieanalyser, som efterfølgende kan være vanskelig at bruge i praksis, siger Mette Gjerskov.

Fødevareministeren stiller sig uforstående over for kritikken fra Enhedslisten og DF, fordi de selv har været med til at vedtage spareplanerne.

- Det er en måde at tilpasse kontrollen til den virkelighed, der er ude i butikkerne og restauranterne. Er der nogle i fødevareforligskredsen, der er bekymret for beslutningerne, så må vi tage et møde og forklare helt præcist endnu en gang, hvad det går ud på, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.