Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister får kritik for ny regel om soldaters ytringer

Officerer skal smide uniformen, når de vil udtale sig om private holdninger, mener forsvarsministeren.

Forsvarsminister Peter Chrisentsen (V) indskræper over for Forsvarets ansatte, at de skal tage uniformen af, inden de udtaler sig som privatpersoner. Scanpix/Liselotte Sabroe
Forsvarsminister Peter Chrisentsen (V) indskræper over for Forsvarets ansatte, at de skal tage uniformen af, inden de udtaler sig som privatpersoner. Scanpix/Liselotte Sabroe

Ansatte i Forsvaret skal ikke udtale sig som privatpersoner, så længe de er iført uniform. Uanset om de deler synspunkter med ledelsen, skal soldaterne bakke op om dens linje.

Det er meldingen fra forsvarsminister Peter Christensen (V), der nu indskærper reglerne for alle Forsvarets ansatte. Det skriver Jyllands-Posten fredag.

- Når man kommunikerer på arbejdspladsens vegne, så kommunikerer man de synspunkter, der er fastlagt af ledelsen. Det skal ikke bero på, om man er enig eller ej.

- Og man skal som udgangspunkt ikke ytre sig på egne vegne som privatperson, når man er iført uniform. Så bliver det meget nemmere at skelne mellem, om det er med den ene eller anden kasket, man ytrer sig, siger Peter Christensen til Jyllands-Posten.

De nye retningslinjer kommer i kølvandet på et forløb med oberstløjtnant Per L. Hinrichsen. Han udtalte sig sidste år meget kritisk om de irakiske styrker, som Danmark samarbejder med i kampen mod Islamisk Stat.

Per L. Hinrichsen blev efterfølgende kaldt hjem til samtale med ledelsen i København. Over for Politiken kritiserede topofficeren siden, at Forsvaret ifølge ham mangler åbenhed.

Men med de nye retningslinjer imødekommer forsvarsministeren ikke ligefrem Per L. Hinrichsen. Og det afføder kritik i oppositionen.

- Der har i flere sager været bekymring for, at ytringsfriheden i Forsvaret ikke har det godt, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Jyllands-Posten.

- Nu går forsvarsministeren et skridt mere i en farlig retning ved at begrænse mængden af information, der kommer ud, om hvordan tingene i virkeligheden forholder sig.

Fra Alternativet lyder det:

- Det er utroligt sørgeligt, at man som ansat i Forsvaret, ikke mindst som Danmarks øverstbefalende i en konkret indsats, ikke kan formidle det, man mener, er nødvendigt, for at en operation skal lykkes, siger fredsordfører René Gade til Jyllands-Posten.

Forsvarsministeren afviser dog, at han vil censurere de ansattes holdninger.

- Det gør jeg bestemt ikke. Jeg vil opfordre alle til at deltage i den offentlige debat. De skal bare gøre klart, om de udtaler sig på myndighedens eller egne vegne. Det gælder også på mange andre arbejdspladser, siger Peter Christensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.