Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Danske Nato-soldater skal holde Putin fra Baltikum

Op mod 150 soldater skal udstationeres i Estland som værn mod Rusland. Vigtigt signal, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

Danmark er blevet bedt om at bidrage til forsvaret af østlande tæt på Rusland, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V). Her ses han med sin amerikanske kollega John Kerry. Reuters/Pool
Danmark er blevet bedt om at bidrage til forsvaret af østlande tæt på Rusland, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V). Her ses han med sin amerikanske kollega John Kerry. Reuters/Pool

København. Danske soldater skal udsendes og være med til at sikre, at den russiske præsident, Vladimir Putin, holder sig fra Baltikum.

Det har udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag informeret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om forud for Natos topmøde i den polske hovedstad, Warszawa, i starten af juli.

Der har været tale om en styrke på op mod 150 danske soldater, som skal sendes til Estland og indgå som del af en britisk bataljon nær Rusland. Men udenrigsministeren vil ikke kommentere antallet endnu.

- Der skal ske et lille bidrag, fire lande skal hver have bidrag på cirka 1.000 mand, så det er ikke en stor styrke, men det man kan kalde en form for snubletråd.

- Så der kommer en viden i Rusland om, at hvis man træder ind over grænsen, vil det ikke bare være det pågældende land, men Natos samlede styrker man træder ind på.

- Derfor er det vigtigt i forhold til at lave alliancen så stærk som mulig, siger Kristian Jensen.

Blandt medlemslandene i den transatlantiske forsvarsalliance har tilstedeværelsen i østlandene været diskuteret gennem længere tid.

De fortjener en sikkerhed, for at Natos "afskrækkelse fungerer", mener udenrigsministeren.

- Der har været en usikkerhed i en række østlande, i forhold til om alliancen er stærk nok og ville være til stede, hvis det er nødvendigt. Det sikrer vi med den beslutning, der tages i Warszawa, og det er vigtigt, at Danmark er med, siger Kristian Jensen.

Soldaterne plus en række støttefunktioner skal ifølge Forsvarets planer udstationeres allerede næste år.

Sammen med britiske soldater skal de være med til at afskrække Putin og Rusland fra at fortsætte den aggressive sikkerhedspolitik, som har ført til annekteringen af halvøen Krim og konflikten i det østlige Ukraine.

- En alliance er kun stærk, hvis der er en gensidig forpligtigelse over for hinanden. De østlige partnerlande i Nato har følt, at Ruslands aggression ved Natos grænse giver anledning til, at der er en forsikringsordning, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.