Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister anklages for upræcise svar til Folketinget

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) erkender at have givet upræcise svar til Folketinget og skal nu i samråd om sagen.

Mette Frederiksen (S) blev advaret, men fremførte alligevel "misvisende" oplysninger. Nu skal hun i samråd. ARKIVFOTO 2013
Mette Frederiksen (S) blev advaret, men fremførte alligevel "misvisende" oplysninger. Nu skal hun i samråd. ARKIVFOTO 2013

Der er massiv kritik til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) for at have misinformeret Folketinget, skriver Jyllands-Posten.

Eksperter har ifølge avisen fastslået, at et storstilet forskningsprojekt, som ministeren har henvist til, når hun skulle forsvare sine barske reformer, ikke viser det, som ministeren har påstået.

Mette Frederiksen erkender, at have svaret upræcist.

22 kommuner deltog i et stort forsøg kaldet »Tilbage til arbejde«, hvor tværfaglige team bestående af læger, psykologer og sagsbehandlere i samarbejde skulle få syge hurtigere tilbage i job.

Projektet blev i 2012 evalueret i en 300 sider lang rapport, og en af konklusionerne lød, at »resultatet på tværs af alle kommuner er en effekt på sygefraværet, der er tæt på nul […]«.

Men Beskæftigelsesministeriet skrev alligevel i en pressemeddelelse, at en »banebrydende undersøgelse anviser vejen for lavere sygefravær«, og at en tidlig og tværfaglig indsats kunne give en besparelse på 8.700 kroner pr. sygedagpengesag.

Men konklusionen baserede sig alene på fem kommuner, der viste gode takter på trods af, at en af forskerne bag rapporten havde skrevet til ministeriet, at »det er ret misvisende at vise dette tal alene«.

Han advarede bagefter mod, at »ministeren bliver fedtet ind i dette«, viser en aktindsigt avisen har fået.

Mette Frederiksen bliver nu kaldt i samråd af Enhedslisten.

»Det er noget videnskabeligt svineri og helt vanvittigt. Det betyder, at Folketinget kommer til at lave lovgivning på et grundlag, hvor effekten slet ikke er tilstede,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø).

Hos Venstre mener arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V), at det er »stærkt kritisabelt, at ministeren ikke giver fyldestgørende svar til Folketinget«.

Beskæftigelsesministeren erkender, at have svaret er upræcist, og at der burde have stået »kan« bidrage, ligesom der gjorde i et tidligere skriftligt svar til Folketinget.

Hun er klar til at lade sine embedsmænd granske hele sagen på ny.

»Hvis der bliver rejst tvivl om de informationer, som jeg har fået som minister, er rigtige, så er der grund til at kigge på sagen igen,« siger hun til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.