Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister afviser kritik af vaccinesalg men vedstår sig ét punkt

Saudiarabisk konglomerat købte vaccineenhed for 15 millioner kroner sidste år, hvilket har vakt kritik.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby

Sundheds- og Ældreministeriet er markant uenig med Rigsrevisionen i sagen om salget af statens vaccineenhed til et saudiarabisk selskab for 15 millioner kroner.

Det siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) på et samråd tirsdag.

»Ministeriet finder kritikken uproportional og på flere stræk uberettiget. Selvfølgelig er der ting, der kunne være gjort bedre, og ministeriet er da også blevet klogere undervejs«, siger hun.

På et samråd, indkaldt af Enhedslisten og SF, kræver de to røde partier svar på, hvad der kan drages af læring i forbindelse med salget, som er blevet kritiseret vidt og bredt.

Vaccineenheden har blandt andet ansvaret for det danske beredskab mod smitsomme sygdomme. Overvejelserne om salg, lukning eller fortsættelse blev indledt i 2012 og førte til en salgspris på kun 15 millioner kroner efter års forberedelse.

Sundhedsministeren afviser en række kritikpunkter fra Rigsrevisionen, men vedstår sig en enkelt ting.

Nemlig at der ikke blev udarbejdet en plan for adskillelsen af it mellem det, der skulle blive i SSI og de solgte enheder.

Samtidig afviser hun resten af kritikken fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, hvis formand, Peder Larsen (SF), kaldte det »en lærerbog i, hvordan et statsligt aktivt ikke skal sælges«.

Ministeriet blev blandt andet kritiseret hårdt for det langsommelige salg af Statens Serum Instituts vaccineenhed. Udgifterne til salget løber op imellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner ifølge Rigsrevisionen.

Men det tal mener ministeren er behæftet med væsentlig usikkerhed.

Kritikerne anfører, at der er sket et vigtigt tab af Danmarks forsyningssikkerhed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.