Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Afrikanere skal ikke til Danmark

De sultplagede afrikanere skal flyttes, men ikke til Danmark eller Europa, siger udviklingsministeren.

Store områder af Afrika som dele af Sahel syd for Sahara vil aldrig kunne brødføde de mange mennesker, der bor her. Derfor skal mange millioner flyttes, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).
Store områder af Afrika som dele af Sahel syd for Sahara vil aldrig kunne brødføde de mange mennesker, der bor her. Derfor skal mange millioner flyttes, siger udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) meldte i dag ud i Jyllands-Posten, at flere millioner sultende afrikanere i det tørkeramte område Sahel bliver nødt til at flytte, fordi de "bor et forkert sted".

Hvor skal de så hen? kan man spørge.

- Vi skal sikre, de ikke søger mod Danmark og Europa. Men de kan flytte til mere frugtbare landområder eller hovedstæderne i Niger og Burkina Faso. De kunne også rykke længere sydpå, til Ghana for eksempel, lyder ministerens svar.

Christian Friis Bach taler om en ny strategi for at hjælpe befolkningen i Sahel-området, der som et bælte strækker sig fra Senegal i vest til Eritrea i øst og er mellem 150 og 800 km bredt. Området er nemlig ramt af tørke, og samtidig vokser befolkningstallet eksplosivt, hvilket giver meget tætbefolkede landsbyer, hvor det altså ikke længere er nok blot at hjælpe med rent drikkevand, som man indtil nu har gjort.

Det er derfor, Christian Friis Bach kalder disse landsbyer "et forkert sted" - mange mennesker på få kvadratmeter, bosat i ufrugtbare områder, betyder en dårlig levestandard for indbyggerne. Derfor skal de altså flytte til storbyer eller mere frugtbare landområder, mener han.

- Vi kan ikke bruge tvang. De skal bestemt selv have lov at bestemme, hvor de vil bo. Men vi skal gøre mere ud af at fortælle dem, at der er bedre muligheder andre steder. Og vi skal samtidig sikre, at de kan få et arbejde og et ordentligt liv, for hvis ikke de får det, søger de mod Europa, advarer Christian Friis Bach (R).

Han taler om en todelt strategi for at hjælpe de sultende afrikanere.

- For det første skal vi støtte byerne, så de kan tage imod disse mennesker. Og vi skal støtte, at landbrugsvarerne i området bliver forarbejdet, det kan skabe arbejdspladser. For det andet handler det om at gøre en ihærdig indsats for, at de får færre børn. Det skal gøres ved at uddanne pigerne og oplyse om og give bedre adgang til prævention. Helt konkret har vi øget støtten til FNs Befolkningsfond.

Udviklingsministerens udmelding møder i Jyllands-Posten opbakning fra Røde Kors, mens man i Care Danmark vurderer, man ikke nødvendigvis er nødt til at flytte millioner af mennesker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.