Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister affejer kritik af regnestykke bag landbrugspakke

Esben Lunde Larsen ser intet behov for at gøre mere for vandmiljøet end aftalt, siger han på hastesamråd.

Lystfisker på vej hjem fra Ryå nær Saltum i Vendsyssel. Omstridt landbrugspakke er igen til debat. Forsker sår tvivl om beregning for kvælstofudledning. Landbrug erkender usikkerhed. Esben Lunde har nu været i hastesamråd.
Lystfisker på vej hjem fra Ryå nær Saltum i Vendsyssel. Omstridt landbrugspakke er igen til debat. Forsker sår tvivl om beregning for kvælstofudledning. Landbrug erkender usikkerhed. Esben Lunde har nu været i hastesamråd.

København. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) affejer på et samråd onsdag eftermiddag den kritik, der er rejst af beregningsmodellen bag landbrugspakken fra 2015.

Kritikken er fremført af forskeren Bjørn Molt Petersen, der har fået økonomisk støtte til sin forskning fra Danmarks Naturfredningsforening.

Den går på, at der er stor usikkerhed ved beregningerne af, hvor meget kvælstof der vil blive udvasket, når landmændene får lov at bruge mere gødning.

Og ifølge den radikale miljøordfører, Ida Auken, er der tale om en meget alvorlig sag.

- Det er regeringens ansvar, at man har taget den model i brug, uden at den var klar til det, siger hun.

- Vi skal vide, hvor stor usikkerheden er, og om de modeller, vi læner os op ad, holder i virkelighedens verden.

Men ministeren skyder i stedet tilbage på kritikerne.

- Der er ikke grund til at tro, at udledningen som følge af fødevare- og landbrugspakken bliver større end antaget, siger Esben Lunde Larsen.

- Striden her står mellem en forsker betalt af Danmarks Naturfredningsforening og det forskerhold fra Aarhus Universitet, der står bag beregningerne i landbrugspakken, siger ministeren.

- Rapporten har ikke været underlagt peer review (gennemsyn fra andre forskere, red.), som ellers er praksis for videnskabelige projekter, siger Lunde Larsen.

- Jeg finder ikke grund til at vurdere behovet for nye indsatser på vandmiljøområdet, end de der allerede er aftalt, siger Esben Lunde Larsen.

Ministeren henholder sig til, at Aarhus Universitet, der står bag de oprindelige tal i landbrugspakken, vurderer, at regnemodellen er mere sikker end tidligere modeller.

Han medgiver, at der ikke er foretaget beregninger af, hvor usikker modellen er, sådan som Molt Petersen har påpeget. Men det har der heller ikke været af tidligere udgaver af de regnemodeller, der bruges til at forudsige effekter for vandmiljøet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.