Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister åbner for udenlandske møller i dansk Nordsø

En ny aftale mellem EU og Nordsø-landene kan betyde, at det ikke kun bliver danske møller i dansk farvand.

En ny aftale mellem EU og Nordsø-landene skal sikre et indre marked for strøm fra havvindmøller, oplyser energi-, forsynings- og klimaministeriet. Free/Colourbox
En ny aftale mellem EU og Nordsø-landene skal sikre et indre marked for strøm fra havvindmøller, oplyser energi-, forsynings- og klimaministeriet. Free/Colourbox

En ny politisk aftale om havvindmøller i Nordsøen kan betyde, at andre lande kan stille deres havvindmøller op i dansk farvand. Det siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) efter en ny aftale mellem EU og Nordsø-landene.

- Der kan være et land, der siger, at der er en bedre infrastruktur omkring Danmark, der gør det mere fordelagtigt at placere en havvindmøllepark tæt på Danmark frem for et andet land. Det giver nogle muligheder for at udvikle nogle nye projekter, siger han.

- Man kan forestille sig, at det betyder, at der kan opføres fælles projekter med det fælles mål, at gøre det så billigt og effektivt som muligt.

Det kan eksempelvis betyde, at den hollandske eller britiske stat kan få lov at bygge deres havvindmølleprojekter i dansk farvand. Der er dog stadig udsigt til dansk afkast, mener ministeren.

For selv om det er andre landes vindmøller, der står i dansk farvand, håber ministeren, at møllerne vil betyde kontrakter til danske virksomheder, der eksempelvis skal vedligeholde møllerne.

- Det betyder også arbejdspladser, vækst og udvikling. For vi kan noget i hensyn til havvindmøller. Vi er helt centralt placeret og har en række virksomheder, som er langt fremme. Vi har en teknologiudvikling, som andre lande efterspørger, siger han.

- Jeg ser det her som et muligt Silicon Valley (Område i USA, der har specialiseret sig i højteknologiske løsninger, red.), hvor Danmark står helt enormt stærkt.

Og det er ikke utænkeligt, at andre lande vil finde den danske del af Nordsøen attraktiv at bygge vindmøller i.

En analyse fra EU-Kommissionen viser, at den relativt lave havdybde i det danske farvand gør det velegnet til havvindmøller, oplyser energi-, forsynings- og klimaministeriet i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.