Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Milliondyrt udrykningsteam mod radikaliserede unge rykker ikke ud

Halvandet år gammelt indsatshold mod hellige krigere er aldrig blevet tilkaldt.

En kriger fra den syriske hær står med ryggen til et lokale, hvor en kriger fra Islamisk Stat ligger død på gulvet. Arkiv. Reuters/Rodi Said
En kriger fra den syriske hær står med ryggen til et lokale, hvor en kriger fra Islamisk Stat ligger død på gulvet. Arkiv. Reuters/Rodi Said

Nul gange er der blevet sendt bud efter det såkaldte udrykningsteam, som Folketinget besluttede at oprette for halvandet år siden for at undgå, at flere unge tog i krig for Islamisk Stat. Det skriver Jyllands-Posten.

Udrykningsteamet skulle rykke ud i akutte situationer, men selv om mindst 135 personer ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) er rejst fra Danmark til krigszonerne i Syrien eller Irak siden sommeren 2012, har kommuner eller politikredse ikke bedt om assistance fra holdet.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Hun oplyser, at myndighederne "ikke på nuværende tidspunkt har modtaget nogen henvendelser om behov for udrykningsteamets bistand til håndtering af en presserende udfordring eller hændelse".

Danmark er ellers et af de lande, der har leveret flest såkaldte foreign fighters målt i forhold til befolkningens størrelse.

Enhedslisten mener, at eksemplet er sigende for, at politikere ikke vil investere i forebyggende træk som uddannelse af pædagoger, lærere og gadeplansmedarbejdere, der skal lære at spotte unge, der er på vej ind i ekstremistiske miljøer.

- Forebyggelse er ikke en snuptagsløsning, hvor man ringer efter et team, som man ringer efter en ambulance, siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL) til Jyllands-Posten.

Udrykningsteamet blev fremhævet særskilt i januar 2015, da et bredt flertal i Folketinget indgik "en stor aftale," som daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) kaldte den.

Aftalen indeholdt ifølge Jyllands-Posten 1,4 millioner kroner til det nationale udrykningsteam, der skulle "rådgive kommuner ved presserende udfordringer med rekruttering til væbnede konflikter i udlandet."

Inger Støjberg oplyser i sit svar til Folketinget, at der i de kommende måneder vil blive "udarbejdet informationsmateriale om udrykningsteamet målrettet kommuner og politi, så der skabes opmærksomhed om tilbuddet."

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.