Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Millionaftale sikrer hjælp til selvmordstruede i nattetimerne

En ny aftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten sikrer 43 millioner kroner til at forebygge selvmord og selvmordsforsøg. Blandt andet bliver telefonrådgivningens åbningstid udvidet til hele natten.

Selvmordstanker dukker ikke kun op i normal arbejdstid fra 8 til 17, og derfor er det vigtigt, at der er hjælp at hente hele døgnet.

Det mener Stine Brix (Ø), sundhedsordfører for Enhedslisten, der sammen med regeringen og SF har sikret 43 millioner kroner i perioden 2016-2018 til en forstærket indsats for at forebygge selvmord og selvmordsforsøg.

»I Danmark er der hvert år omkring 12.000, der forsøger at begå selvmord. Det er et tal, som bør få alle alarmklokker til at ringe. Derfor har det været en mærkesag for os, at vi får en landsdækkende indsats for at forebygge selvmord. Det er nu lykkes,« siger Stine Brix.

Pengene er rettet mod tre forskellige initiativer: Der er afsat ni millioner kroner til et partnerskab, hvor alle aktører fra de offentlige myndigheder og frivillige organisationer er med for at styrke det selvmordsforebyggende arbejde. Samtidig er der afsat 30 millioner til kommunale forebyggelsesinitiativer, ligesom at fire millioner skal sikre, at telefonrådgivningen Livslinien kan udvide åbningstiden til hele natten.

»Det har været utrolig vigtigt for os, at der er et tilbud om natten til de mennesker, som er truet af selvmord. Derfor har vi sikret en bevilling, så Livslinien har mulighed for at tage telefonen i nattetimerne,« siger Stine Brix.

Imens er de kommunale forebyggelsesinitiativer målrettet især unge kvinder og ældre mænd.

»Unge kvinder mellem 15 og 24 år har den højeste rate af forsøg på selvmord, mens mænd over 80 år har den højeste rate af fuldbyrdede selvmord. Yderligere er der i gruppen af LGBT - lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner - også en særlig risiko for selvmord og selvmordsforsøg,« fortæller hun.

Aftalen er en del af en samlet forebyggelsesaftale på i alt 194 millioner kroner fra 2016 til 2018, som ventes færdig tirsdag. Puljen er afsat i finanslovaftalen for 2015 med henblik på udmøntning i foråret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.