Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Militærforsker: Fem fly i USA er sund fornuft

Det er til alles bedste, at fem af de planlagte 27 F-35-kampfly, staten er ved at købe, vil stå fast i USA.

Når Danmark får sine 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, vil fem af dem aldrig nå landets grænser. Og det er ikke bare ok, det er en decideret god idé, siger Free/Master Sgt. John Nimmo, Sr.
Når Danmark får sine 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, vil fem af dem aldrig nå landets grænser. Og det er ikke bare ok, det er en decideret god idé, siger Free/Master Sgt. John Nimmo, Sr.

Når Danmark får sine 27 F-35 Joint Strike Fighter-kampfly, vil fem af dem aldrig nå landets grænser. Og det er ikke bare ok, det er en decideret god idé.

Det vurderer forsker ved Center for Militære Studier under Københavns Universitet Henrik Ø. Breitenbauch.

- Hvis man kigger på, hvad flyene rent faktisk bliver brugt til, så står træning og uddannelse for en enorm stor del. Faktisk over halvdelen. Det er noget af det, man bruger allermest tid på.

- Og der er det lige meget, hvor flyene står, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Ikke bare kommer Danmark til at træne et nyt sæt piloter, der skal kunne flyve de nye kampfly. Også efterfølgende vil der være et stort behov for træning og uddannelse.

- Vi kommer til at have behov for træning hele tiden. For piloter går på pension, bliver syge og så videre. Derfor vil uddannelsesbehovet ikke falde, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Samtidig bør det faktum, at lige under en femtedel af Danmarks kampfly bliver brugt til træning i USA, ikke mindske Danmarks kapacitet i forhold til i dag.

De nye fly er ifølge analysearbejdet mere effektive og driftssikre end de nuværende F16-jagerfly.

Og med alt det in mente er der en skjult bonus i, at danske fly bliver en fast del de amerikanske træningsfaciliteter.

- På den måde bliver vi del af et træningsnetværk. Ved at være en integreret del af det amerikanske flyvevåben i de næste mange år, får vi et meget håndgribeligt samarbejde med vores alliancepartner.

- Det knytter os simpelthen tættere, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.