Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Midtjysk regionspolitiker vil nedlægge kommunerne

Der er for megen kassetænkning mellem stat, regioner og kommuner, lyder det fra næstformanden i Region Midtjylland, der vil lade regionerne opsluge kommunerne.

Nedlæg kommunerne og lad regionerne overtage deres opgaver.

Sådan lyder det kontroversielle forslag fra næstformand i Region Midtjylland Anne V. Kristensen (V), der foreslår at opløse kommunerne og give de fem regioner mere ansvar.

»En sammenlægning af regioner og kommuner vil fjerne de fleste uhensigtsmæssige kassetanker. Kun på den måde kan vi sammentænke ressourcer og indsatser til gavn for både borgere og for økonomien,« siger Anne V. Kristensen ifølge netmediet Denoffentlige.dk.

Den midtjyske regionsnæstformand er tilhænger af en enstrenget struktur frem for de nuværende to strenge - de 98 kommuner og fem regioner.

»Om de fem skal være præcis fem, eller om de skal hedde kommuner eller regioner er helt underordnet. Hvad der derimod er vigtigt, er om det er gennemtænkt, planlagt ordentligt og ikke bliver trukket ned over hovedet på nogen med et års varsel. Det handler om at varetage borgernes interesser,« skriver Anne V. Kristensen i et indlæg på Denoffentlige.dk.

Venstre-politikeren er træt af den evigt tilbagevendende debat om regionernes fremtid, som senest dukkede op ved regionernes generalforsamling for nylig.

»Jeg tilhører den mellemvare, som egentlig bare gerne vil have det bedste for vores sundhedsvæsen og vores samfund. Det er ikke et enten eller, og det er i virkeligheden heller ikke kun et spørgsmål om sundhedsvæsen og regioner,« siger hun.

Regionspolitikeren, der også har erfaring som byrådsmedlem i sin hjemkommune Horsens, mener, at kassetænkningen i henholdsvis stat, regioner og kommuner blokerer for megen fornyelse og forandring.

»Når vi som regionspolitikere tager beslutninger, så har vi aldrig de økonomiske konsekvenser for kommunerne med. Det er dårlig samfundsøkonomisk tænkning. Jeg er sikker på at hvis sundhedspolitiske beslutninger, som for eksempel kapacitet på hospitalsbehandlinger, ventetid med mere også kunne mærkes på kassen for eksempelvis sygedagpenge, så ville mange beslutninger være anderledes,« siger Anne V. Kristensen.

Synspunktet møder en vis forståelse hos professor Kurt Klaudi Klausen fra Syddansk Universitet.

»Man kan ikke erstatte kommunerne og løfte deres opgaver over i regionerne. Der er sådan set en fornuftig arbejdsdeling, men man kunne godt revidere den. Der ligger nogle opgaver i kommunerne, som rettelig vil ligge bedre i regionerne. Det gælder eksempelvis opgaver på miljøområdet og det specialiserede socialområde, som tidligere jo lå i amterne,« siger Kurt Klaudi Klausen ifølge Denoffentlige.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.