Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mette Frederiksen: Vi skal lægge os endnu mere i selen

Det er ikke nogen glædelig nyhed, at dobbelt så mange som tidligere ventes at ryge ud af dagpengesystemet i årets første seks måneder, konstaterer beskæftigelsesministeren. Hun gentager behovet for flere akutjob.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen

Det er en meget alvorlig sag, at omkring dobbelt så mange danskere som tidligere står til at miste deres dagpenge i det første halvår af 2013.

Det understreger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), efter at hendes eget ministerium og Finansministeriet i et nyt skøn vurderer, at mellem 17.000 og 23.000 ledige mister dagpengene i årets første halvår. I september lød skønnet, der dengang som nu skal behandles med »betydelig usikkerhed«, at 7.000-12.000 personer ville opbruge dagpengene.

- Vi har jo fulgt den her gruppe, mere intenst end man måske har gjort nogensinde, og vi har hele tiden vidst, at der var en risiko for, at alle ikke ville komme i arbejde. Det er jo derfor, at vi har lavet både akutpakker og også de initiativer, der er i finansloven. Så en naturlig konsekvensen af det er, at tallene opjusteres, siger Mette Frederiksen.

- Det er ikke nogen glædelig nyhed, og jeg synes, at den fordrer, at alle lægger sig endnu mere i selen, for at vi kan nå at skabe nogle flere resultater, siger hun.

Hun fastholder, at regeringens svar på de tiltagende udfordringer er den uddannelsesordning, der gør, at personer, hvis dagpengeret ophører i løbet af årets første seks måneder, kan gå i gang med en uddannelse og samtidig opnå forsørgelse.

Dansk Arbejdsgiverforening mener på baggrund af de nye tal, at det danske arbejdsmarked »slet ikke fungerer godt nok« og efterlyser klare politiske initiativer, der kan forbedre virksomhedernes konkurrenceevne.

- Aftalen mellem regeringen og Enhedslisten om uddannelseskontanthjælp er medvirkende til, at vi i mindre grad end ventet har set, at ledige finder job tæt på, at de har opbrugt deres dagpenge. Det svækker motivationen til at påtage sig et arbejde til for eksempel 110 kroner i timen, siger administrerende direktør Jørn Neergaard Larsen.

Enhedslisten kalder dagpengereformen »en fiasko« og opfordrer regeringen til at genåbne reformen, så der kan laves »en ordentlig aftale, der tager hensyn til de faktiske forhold og ikke kun til økonomisk ønsketænkning«.

- Helle Thorning (S), Bjarne Corydon (S) og ikke mindst Margrethe Vestager (R) bliver simpelthen nødt til at se realiteterne i øjnene. Hovedargumentet for at forringe dagpengene var, at folk nok skulle komme i arbejde af sig selv. Men når det nu viser sig, at det ikke er tilfældet, så må regeringen vågne op og handle, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Mette Frederiksen afviser, at regeringen er på vej med nye tiltag som eksempelvis endnu en akutpakke.

- Nej. Vi skal have endnu flere akutjob oprettet, vi skal have mange mennesker ansat, og så er der muligheden for uddannelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.