Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mette Frederiksen trækkes ind i skattekaos

Socialdemokratiets formand var med i magtfuldt udvalg, der blev advaret om besparelser i skattevæsnet.

Hun har selv skudt med skarpt efter finansminister Kristian Jensen (V) for at være en af de hovedansvarlige for nedskæringerne i skattevæsnet.

Men S-formand Mette Frederiksen spillede selv en central rolle forud for en omstridt fyringsrunde i Skat. Det skriver BT mandag.

Avisen har fået aktindsigt i et udkast til en rapport fra konsulentfirmaet McKinsey, bestilt i marts 2012.

Den viser ifølge avisen, at såvel Mette Frederiksen som andre politiske topfigurer i økonomiudvalget under den daværende Helle Thorning-Schmidt-regering fik klare advarsler.

De gik ud på, at det kunne ende galt, hvis ikke det dengang forsinkede fælles inddrivelsessystem, EFI, kom op at køre.

Efterfølgende fyrede Skat mere end 300 ansatte. Det skete på trods af advarsler om, at EFI-systemet ikke fungerede. Det var ellers EFI, der skulle sikre mere effektiv og automatisk gældsinddrivelse.

BT's afsløring får flere eksperter til at kritisere økonomiudvalget, herunder Mette Frederiksen.

- Det her minder om en rygende pistol, siger Peter Skærbæk, der er professor ved Institut for Regnskab og Revision ved Copenhagen Business School (CBS), til BT.

- Det her er endnu en advarsel, som er blevet overhørt af embedsmændene og de ansvarlige politikere, siger Erik Frøkjær, lektor i datalogi, til BT.

- Om de så har læst det, kan vi jo ikke vide, men de har haft muligheden for det, siger han.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe til BT. Skatteordfører for Socialdemokraterne Jesper Pedersen siger:

- Både den proces og de andre beslutninger, der er truffet omkring EFI, er det op til skattekommissionen at kortlægge og vurdere.

- Men det at tage voldsomme besparelser hjem før it-systemet fungerede, startede under Kristian Jensen. Men Thorning-Schmidt-regeringen gjorde heller ikke nok ved de problemer, den arvede.

I sidste uge stod det klart, at der er flertal for, at Skats kuldsejlede gældsinddrivelse skal granskes af en undersøgelseskommission, efter pres fra blandt andre Mette Frederiksen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.