Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mette Frederiksen: Myndigheder skal kunne tjekke flylister

Regeringen vil skærpe kontrollen ved grænseovergangene blandt andet ved at give adgang til flypassagerlister. Det skal forhindre ulovlig indvandring, fastslår justitsminister Mette Frederiksen.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Det er først og fremmest et spørgsmål om at bekæmpe ulovlig indvandring og den tilknyttede kriminalitet, som får regeringen til at ville udvide politiets beføjelser ved landets grænseovergange.

Regeringen vil således fremover gøre det muligt for myndighederne at få adgang til navnene på de flypassagerer, der har kurs mod Danmark, og på den måde gøre det muligt at afdække folks rejsemønstre.

Det fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag, hvor lovforslaget er blevet førstebehandlet i Folketinget.

»Alvorlige kriminalitetsformer krydser vores grænser, og derfor bliver vi nødt til at have bedre styr på, hvad der sker ude ved vores grænseovergange,« siger justitsministeren.

Med lovforslaget får myndighederne mulighed for at standse og kontrollere flypassagerer, som rejser til Danmark fra andre lande, og det skal være med til at bekæmpe den omfattende kriminalitet, som Danmark i disse år ligger grænseovergange til.

Aktuelt er der ifølge justitsministeren udfordringer i forhold til terror, men også mange andre alvorlige kriminalitetsformer såsom illegal indvandring, menneskesmugling, menneskehandel og indsmugling af narko og våben er massive udfordringer. Og her kommer regeringens såkaldte »intelligente grænsekontrol« ind i billedet.

»Jeg tror, det er intelligent, målrettet, analysebaseret grænsekontrol, der skal til. For selv, hvis man måtte ønske sig tilbage til de gode gamle dage, hvor der stod én og verfede biler ind til siden, var det mig bekendt ikke alle biler, der blev bedt om at køre ind til siden,« siger Mette Frederiksen.

Lovforslaget er aktuelt i flere henseender; torsdag viste nye tal fra Danmarks Statistik, at mindst 476 personer sidste år blev taget i at overtræde deres indrejseforbud i Danmark - en stigning i forhold til de forrige år.

På den baggrund mener Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe (DF), at der skal indføres en effektiv grænsekontrol, og regeringens forslag er derfor langt fra »ambitiøst« nok, påpeger han:

»Man laver en masse krumspring og en masse lappeløsninger, fordi man ikke tør eller vil indføre en grænsekontrol. Jeg kan ikke forstå, hvorfor regeringen ikke er mere ambitiøs,« siger Christian Langballe.

Mens Venstre mener, at der ikke er noget nyt i forslaget - og ventes at støtte det - anser blandt andre Liberal Alliance forslaget for at indeholde så væsentlige ændringer, at partiet ikke kan stemme for det i sin nuværende form.

Lovforslaget indeholder også en række andre punkter, der skal medvirke til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet - heriblandt automatiske nummerpladescannere ved grænserne - og det ventes at træde i kraft 1. marts.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.