Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mette Frederiksen angriber regeringens udlændingepolitik

Ifølge S-formand Mette Frederiksen udgør flygtningekrisen en trussel mod selve den danske velfærdsmodel. Trods hendes stramme linje retter hun dog et markant angreb mod regeringen for en alt for enøjet udlændingepolitik og kalder nedskæringer på udviklingsbistanden for et »svigt af dimensioner«.

Den store tilstrømning afflygtninge og migranter kræver ifølge Mette Frederiksen ekstraordinære tiltag på området, som ikke var nødvendlige, hvis der var kontrol med hvor mange, der  kommer til Danmark.
Den store tilstrømning afflygtninge og migranter kræver ifølge Mette Frederiksen ekstraordinære tiltag på området, som ikke var nødvendlige, hvis der var kontrol med hvor mange, der  kommer til Danmark.

Mette Frederiksen ser det for sig.

Hun ser, hvordan presset på Danmark fra indvandrere og flygtninge stille og roligt vil tvinge velfærdssamfundet på tilbagetog. Hun ser, hvordan den kontrakt mellem mennesker, som vores særlige samfundsmodel hviler på, bliver udfordret. Hun ser parallelsamfund præget af social kontrol og religiøs radikalisme.

Det er ikke, fordi vi er der nu. Men det er dér, vi risikerer at ende, hvis ikke denne generation af politikere træffer de rigtige beslutninger i den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

Det er ifølge Mette Frederiksen også derfor, at de tektoniske plader i dansk udlændingepolitik på kort tid har rykket sig ganske markant – og at det socialdemokrati, som hun er formand for, er rykket med.

»Vi er i en helt ekstraordinær situation, som i mine øjne kræver en ekstraordinær tilgang fra politisk hold og en ekstraordinær ansvarlighed hos alle partier – herunder det, jeg selv er formand for. Det betyder selvfølgelig også, at vi kommer til at indføre ting på flygtningeområdet, som vi ikke ville gøre i en situation, hvor der var kontrol over, hvor mange der kommer hertil,« som hun siger.

Frederiksen fortsætter:

»For de vestlige samfund udgør den nuværende situation et helt grundlæggende, menneskeligt dilemma. Nemlig mellem vores evne til at hjælpe – for den sidder dybt i os alle – og så vores evne til at opretholde vore egne samfund, som vi kender dem, og som vi gerne vil have dem. Det dilemma kommer ingen ansvarlig politiker uden om, og det bliver vi nødt til at kunne tale åbent og ærligt om.«

Tidligere kunne hendes parti have mange og lange diskussioner med sig selv om, hvorvidt antallet af mennesker, der kommer til Danmark, har betydning for vores evne til at integrere dem.

I dag er det blot det selvfølgelige udgangspunkt for drøftelser af stramninger, som det for få år siden var svært at forestille sig blive til virkelighed i Danmark.

I denne uge har Socialdemokraterne eksempelvis forpligtet til at stemme for en stribe lovforslag fra Venstre-regeringen, der blandt meget andet vil betyde, at flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus skal vente mere end tre år på at blive genforenet med deres familie.

Alligevel synes Mette Frederiksen, at Socialdemokraterne er lykkedes med at lægge sig det helt rigtige sted i det udlændingespørgsmål, der gennem historien mere end noget andet emne har martret partiet.

»Vi er jo omgivet af partier, som råber meget højt på det her område. Til højre for os nogle, som råber højt om stramninger, men knap så meget om, hvordan man får integrationen til at virke, og til venstre nogle partier, som vil tage imod mange flere uden en eneste anvisning på, hvordan i alverden det skal finansieres og fungere i praksis.«

Du har fået ganske hård kritik fra alle dine støttepartier også Det Radikale Venstre, som I indtil for nylig sad i regering. Hvad synes du om den kritik?

»Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvordan andre partier tilrettelægger deres indsats. Jeg kan bare som socialdemokratisk formand sige, at det altid vil være vores opgave at påtage os et ansvar, når vi står i en helt ekstraordinær situation – og det er indiskutabelt, at vi gør det. Der, hvor der skabes problemer, er hos dem, der forsøger at tone det ned eller ikke at være ærlige om, hvor store konsekvenser det her kan komme til at have.«

Men er det ikke at gå for vidt at sige, at der skal sidde flygtninge i Danmark og vente mere end tre år på at se deres familie?

»Jeg mener, at vi er i en situation, hvor der kommer så mange mennesker hertil, at vi bliver nødt til at kunne kontrollere antallet. Og her er familiesammenføringsreglerne et af de redskaber, der er. Er det en svær situation? Ja, det er det. Men samlet set mener jeg, vi gør det rigtige i situationen. For antallet, vi tager imod, har en betydning for, om vi kan opretholde det unikke velfærdssamfund, som vi har bygget op gennem generationer.«

Flere nytilkomne skal bidrage positivt

Da Danmark sidst havde en borgerlig regering i 00erne, blev udlændingepolitikken strammet uden socialdemokratisk deltagelse. Og da magten skiftede, blev flere af stramningerne rullet tilbage af den S-ledede regering.

Sådan er situationen ikke i dag. Under flygtningekrisen har Mette Frederiksen – først som justitsminister og nu som partiformand og oppositionsleder – stået for en stram linje. Ofte, som i denne uge, side om side med Venstre.

Alligevel gør hun det klart, at det tætte parløb ikke betyder, at forskellene med Socialdemokraterne og Venstre i udlændingepolitikken er forsvundet. Tværtimod.

For Venstre-regeringen står i hendes øjne for en ensidig udlændingepolitik, der kun tager sigte på at stramme uden bæredygtige løsninger på de egentlig problemer. Eksempelvis integrationen af de mange, der kommer hertil trods stramninger.

»Det særlige i Danmark er den grundlæggende kontrakt, vi har mellem hinanden. I perioder trækker vi på fællesskabet, i andre perioder bidrager vi skattemæssigt – og hvis alle gør alt, hvad de kan, så kan det regnestykke gå op. Men den model kan, for nu at sige det meget direkte, ikke bestå, hvis der er for mange, der ikke bidrager positivt,« siger Mette Frederiksen og holder en kort pause.

»Der er vi udfordret af, at rigtig mange, der kommer hertil med ikkevestlig baggrund, ikke bliver bidragsydere. Det problem bærer vi med os fra tidligere tider, Og det er en udfordring, der kan blive forstærket af den aktuelle tilstrømning. Det problem skal løses, hvis vi vil bevare og udvikle vores samfundsmodel, og det er der langt mere perspektiv i at diskutere, fremfor kun at stramme og snakke om ydelser.«

Det har jo været parolen i dansk integrationspolitik i årtier, at indvandrere skal integreres på arbejdsmarkedet, men det har vist sig meget svært. Hvad fortæller dig, at det skulle kunne lade sig gøre nu, og har du selv nogle konkrete bud på, hvad der skal til?

»Man bliver nødt til at sige, at hvis der ikke kommer et mere fundamentalt sporskifte i integrationspolitikken, så er der ikke noget, der tyder på, at det her bliver bedre. Tværtimod. Vi foreslog jo i den daværende regering, at vi skal stille langt større krav til, at også flygtninge skal ud på arbejdsmarkedet med det samme. Så kom der et folketingsvalg i vejen, og nu er det for mig helt uforståeligt, at vi har en borgerlig regering, der ikke vil bakke det op,« siger hun.

Ifølge hende er god integration ikke kun nødvendig at økonomiske grunde.

»Oven i det er der en række problemer, vi heller ikke kan vende det blinde øje til. Fremkomsten af parallelsamfund, social kontrol af særligt piger, religiøs kontrol, sharialovgivning og opdragelses- og afstraffelsesmønstre, som ikke hører hjemme i det danske samfund,« lyder det.

Et svigt, at regeringen ikke går foran

S-formanden kalder det også for et »svigt af dimensioner«, at den danske regering har valgt at skære på udviklingsbistanden, ligesom det i hendes øjne er alt for lidt, når regeringen foreslår at hæve den humanitære bistand med 50 mio. kr.

»Mennesker flygter ikke for sjov, og ingen vinder jo på en situation, hvor landene – et efter et – strammer op uden at gøre noget reelt ved problemets rod. Og der er det simpelthen et svigt, at den danske regering ikke går foran, når det kommer til voldsomt at øge den humanitære bistand i nærområderne,« siger hun.

Mette Frederiksen siger også, at hun har udlændingeminister Inger Støjberg (V) »mistænkt for at være mere optaget af at lyde hård i retorikken end af faktisk at løse de egentlig problemer«, ligesom hun også mener at kunne »konstatere, at Støjberg ikke altid giver det reelle billede af de beslutninger, hun selv træffer«.

Konkret udfordrer den socialdemokratiske formand behovet for den teltlejr, regeringen har oprettet i Thisted, hvor unge, mandlige asylansøgere skal indkvarteres.

»Jeg siger ikke, at man ikke i yderste konsekvens kan være nødsaget til at oprette nogle teltlejre. Men man bliver nødt til at stille Inger Støjberg det spørgsmål, om hun er sikker på, at alle boligmuligheder reelt er udtømt. Er vi sikre på, at der ikke er en kaserne eller en nedlagt efterskole eller noget andet, der kunne bruges først? For man får lidt fornemmelsen af, at det mere er for at holde nogle folk væk, end det er for at sikre indkvartering,« lyder det fra Mette Frederiksen.

S enig i afvisning af flygtningekvoter

Ét sted er hun og regeringen dog fuldstændig på linje – og det er i afvisningen af, at Danmark skal tage del i den fælles løsning på problemet, som EU-Kommissionen har foreslået i form af en permanent flygtningekvote, der fordeler flygtninge mellem EU-landene. Et spørgsmål, der blandt andet spillede en central rolle op til folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december.

Er det ikke paradoksalt at tale om at tage ansvar og så alligevel holde sig ude af den europæiske løsning?

»Nej. Hvis man ser på den europæiske debat, så har virkeligheden jo også overhalet det, vi snakkede om for bare få måneder siden. Derfor, synes jeg, at det i et europæisk spor mere end noget andet handler om bistand, bistand, bistand,« siger Mette Frederiksen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.