Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Messerschmidt beskyldes for ekstremistiske udtalelser

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kritiseres for i Østrig at kalde østtyskere for midttyskere og dermed antyde, at grænsen mod Polen ikke ligger fast. Absurd, svarer den danske EU-parlamentariker.

Morten Messerschmidt.
Morten Messerschmidt.

BERLIN: Dansk Folkepartis unge håb, Morten Messerschmidt, er igen under beskyldning for at træde på den forkerte side af den tyske historie. Europaparlamentarikeren var søndag gæst hos det højreorienterede østrigske parti BZÖ, og under en dundertale på tysk mod EU omtalte han borgerne i det tidligere DDR som "Mitteldeutsche" - altså midttyskere.

Men at bruge begrebet "Mitteldeutschland" om DDR er politisk betændt i Tyskland, for det antyder ifølge eksperter, at områder af Polen retteligt burde høre med til Tyskland og dermed udgøre det egentlige Østtyskland.

"Som han betoner det, er midttyskerne dem fra det tidligere DDR og østtyskerne er så dem fra områder, der nu ligger i Polen. Det er naturligvis en udtalelse, man kan kalde historierevisionistisk eller nationalistisk," siger Andreas Beelmann, der er professor og forsker i højreekstremisme ved Friedrich-Schiller Universitetet in Jena, til Berlingske.

Også i Østrig vakte Morten Messerschmidts udtalelse kritik.

"Kun højreekstreme og revanchister taler om Østtyskland som Midttyskland," siger Andreas Peham fra det østrigske dokumentationscenter DÖW til nyhedsbureauet APA.

I sin tale beskrev Morten Messerschmidt EU som et "socialistisk" projekt styret af bureaukrater, der har "menneskerettigheder som erstatningsreligion", før han begyndte at tale om DDR-borgerne.

"Midttyskerne råbte "Vi er folket". De havde ret. De kunne ikke vide, at de få år senere ville blive spændt for EUs vogn i stedet for SEDs vogn," sagde Morten Messerschmidt ifølge APA med henvisning til det østtyske kommunistparti, SED.

Morten Messerschmidt kalder det absurd, at hans ordvalg skulle have nogle politiske overtoner, eller at han skulle have noget udestående med grænsedragningen efter 2. Verdenskrig - den såkaldte Oder-Neisse-grænse.

"Jeg har overhovedet ikke nogen interesse i at gå ind i en diskussion om en grænsedragningskonflikt i tysk historie. Det er åndssvagt," siger Morten Messerschmidt, der tilføjer:

"Jeg ved ikke engang, hvor Oder-Neisse ligger på kortet."

Ordet er valgt af den tyskkyndige medarbejder i Dansk Folkepartis pressetjeneste, Karsten Lorentzen, der skrev talen. Karsten Lorentzen forklarer, at der findes en tv-station, der hedder Mitteldeutscher Rundfunk og et område, der kaldes Mitteldeutschland. Det er korrekt, men det dækker dog ikke hele det gamle DDR.

"Jeg havde bestemt ikke Oder-Neisse i tankerne, men jeg har da lært, at man skal veje sine ord, når man skriver til et tysktalende publikum," siger Karsten Lorentzen.

Morten Messerschmidt bliver i den østrigske artikel beskrevet som en politiker, der går for at stå neonazi-kredse nær. Journalisten fremhæver episoden fra 2007, hvor Morten Messerschmidt blev beskyldt af BT for at hylde Adolf Hitler ved at heile i Tivoli. I 2009 vandt Morten Messerschmidt en retssag mod BT.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Politisk Morgenpost
  • Analyser & Perspektiv
  • Den Politiske Puls
  • Indeks