Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Menneskerettighedskender: FN-eksamen bliver hård

Udenrigsministeren skal stå på mål for hård kritik ved eksamen i menneskerettigheder, vurderer ekspert.

Når udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag er til eksamen ved FN's Menneskerettighedskomité, bliver det en hårdere omgang, end de tidligere eksamen har været.

Det vurderer Ole Espersen, som er tidligere socialdemokratisk justitsminister under Anker Jørgensens regeringer, jurist og ekspert i menneskerettigheder og folkeret.

Det skyldes især, at de danske stramninger på asylområdet og indførslen af midlertidig grænsekontrol har fået kritisk omtale i verdenspressen og kritisk opmærksomhed fra ngo'er.

- Man må forvente, at interessen om høringen med Danmark er steget. Og muligheden for der kommer henstillinger eller kritik på flere punkter er øget, siger Ole Espersen.

Ved indførslen af strammere regler for familiesammenføring udtalte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at Danmark er gået lige til grænsen af konventionerne.

- Vi har drejet på så mange knapper nu, og der er ingen tvivl om, at vi har drejet så hårdt på knapperne, så vi er henne ved steder, hvor der er bindinger i forhold til konventionerne, sagde ministeren.

Netop de stramninger vil Kristian Jensen formentligt skulle forsvare, siger Ole Espersen.

- Der er mange, der vil mene, at eksempelvis reglerne for familiesammenføring er i strid med menneskerettighederne, siger Ole Espersen.

Menneskerettighedskomiteen skal hver femte år følge op på, om FN's medlemslande overholder menneskerettighedskonventionerne. Komiteen har ingen magtbeføjelser, men kan udtale hård kritik af landene.

Og menneskerettighedseksamen er en ganske grundig gennemgang af landene, siger Ole Espersen.

- Det er ikke bare politisk pjat, som nogle lande gerne vil fremstille det som. Men mange lande argumenterer alligevel med, at det er ren politik, når de ikke vil følge FN's anvisninger, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.