Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Analyse

Mellem frygt og forventning i Davos

Det går bedre, ikke sandt? Eller gør det? Det spørger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, der er til World Economic Forum i Schweiz.

Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen
Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen

Det er ikke kun i Danmark, at usikkerheden om den økonomiske udvikling er stor. Også blandt de globale topledere forsamlet til årsmødet i World Economic i Forum i Davos er rådvildheden til at tage og føle på. Nok er stemningen langt bedre end på årsmødet for et år siden, da hele verdens øjne hvilede på et EU, som lignede en økonomisk og politisk konstruktion i opløsning.

På det tidspunkt var der reel frygt for, at de dramatiske kriser i de sydeuropæiske økonomier - med Grækenland som den mest sårbare nation - ville underminere selve eurosamarbejdet.

I dag - flere redningsaktioner senere - er tilstanden af panik afløst af en større ro, og dommedagsprofetierne over eurozonens sammenbrud er stilnet af. Også når Davos-folket ser mod USA, er optimismen steget. Og endelig er der lettelse over, at den kinesiske vækstmotor igen ser ud til at kværne af sted og trækker den globale økonomi frem.

World Economic Forum’s Global Confidence Index - baseret på vurderinger fra 390 eksperter fra erhvervsliv, politik, tænketanke og universiteter – viser, at troen på fremtiden er vokset lidt og at frygten for større tilbageslag er aftaget en smule. Forklaringen er netop den mere positive udvikling i euro-zonen og en lettelse over, at et politisk kompromis ved årsskiftet sikrede, at USA ikke røg ud over den økonomiske afgrund – the Fiscall Cliff.

Når det er sagt, er det samtidig tydeligt, at bekymringen fortsat er udpræget hos mange erhvervsledere, og det kan man også aflæse af PwC’s Gobal CEO Survey 2013, der blev præsenteret i Davos i aftes.

Sagen er, at de fleste erhvervsledere kun alt for godt er klar over, at EU - og især Sydeuropa - fortsat befinder sig i en udsat position, og at vejen frem kan vise sig at være brolagt af en lang periode med lavvækst.

Når det handler om USA, er der udpræget tvivl om, hvor vidt præsident Barack Obama vil formå at sprænge de knivskarpe frontlinjer mellem Demokraterne og Republikanerne, så der langt om længe kan vedtages langsigtede og solide planer, som for alvor tager fat på USA’s underskud og gældsætning.

Frygten er, at Washington D.C. også fremover bliver et center for uforsonlige ideologiske opgør mellem de to politiske lejre i stedet for at blive et hjemsted for pragmatiske kompromiser, der kan tackle nationens økonomiske udfordringer.

Alt sammen giver det en følelse af at befinde sig i et vadested.

Den akutte krisestyring kan skubbes lidt i baggrunden, men samtidig er der en klar bevidsthed om, at der ikke skal så meget til at udløse nye økonomiske tilbageslag.

Hos nogle udløser det en fornemmelse af, at alting står stille, men det holder ikke.

I Ernst & Young's årlige globaliseringsrapport – som også blev offentliggjort ved starten af WEF-årsmødet i går – konstateres det, at globaliseringen vil udvikle trods sværere betingelser. Tempoet vil aftage på grund af konsekvenserne af finanskrisen og den efterfølgende recession, og der vil ifølge rapporten ske en vis genopretning af balancen mellem de gamle etablerede markeder og de nye vækstmarkeder. En række industrier planlægger i stigende grad at trække deres produktion hjem igen. I det hele taget fastslås det, at de gamle økonomier stadig er vigtige drivere, og at der fortsat er muligheder på de etablerede markeder, ligesom det fremhæves, at innovation, udveksling af teknologi og ideer giver disse markeder en fordel overfor de nye vækstmarkeder.

BRIK-landene er fortsat interessante for de globale topledere, og for mange multinationale selskaber var netop Brasilien, Rusland, Indien og Kina de helt store satsninger i det sidste årti, fastslås det, ligesom der heller ikke er tvivl om, at disse økonomiske kraftværker vil fortsætte med at være større spillere i verdensøkonomien fremover. Men ifølge rapporten fra Ernst & Young vil deres vækst aftage, og det vil blive mere udfordrende at drive forretning i disse lande. Af samme grund vil flere topledere begynde at se efter nye vækstmotorer, og nye hurtigt voksende markeder som f.eks. Mexico, Tyrkiet, Sydafrika og Vietnam vil tone frem som attraktive områder. Otte ud af 10 topledere planlægger således at øge deres investeringer i hurtigt voksende økonomier - udenfor BRIK. Rapporten fremhæver, at de nye lande ikke blot repræsenterer en mulighed for at tilrettelægge en billigere produktion via outsourcing, men i høj grad også rummer en chance for at komme ind på et nyt og voksende marked.

Billedet af en krise, som fryser al aktivitet, holder kort sagt ikke ved nærmere eftersyn. Tværtimod har kriserne, tilbageslagene og det gryende opbrud skabt nye bevægelser, udfordringer og muligheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.